Китай забрани морските дарове от Япония

Свят
15:49 - 25 Август 2023
2382
Китай забрани морските дарове от Япония

Изпускането на пречистени радиоактивни отпадни води в морето от Япония предизвика възмущение в цял Китай, забрана за внос на някои продукти и накара много потребители публично да изразят гнева си. Някои дори започнаха да се запасяват със сол.

Действията на Токио предизвикаха бързи ответни мерки от страна на китайските власти, които забраниха вноса на всички японски морски дарове. Съобщението беше посрещнато с широка подкрепа от китайската общественост, но също така предизвика гнева на някои от тях заради поведението на японското правителство, наричано "егоистично" от Китай.

Учителка по пиано с фамилия Ли изля гнева си в приложението за съобщения WeChat, заявявайки, че стъпката на Япония ще навреди на всички. "Те ще си получат заслуженото. Колко време очакват да живеят, ако не опазват околната среда?", каза тя. 

Китайското правителство оглави критиките срещу плана на Токио да изпусне пречистената вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима", заявявайки, че океанът не е частна канализация на Япония. 

Някои потребители побързаха да се запасят със сол поради опасения, че изпускането на вода ще се отрази на безопасността и бъдещата наличност на подправката. Популярното приложение за хранителни стоки Hema Fresh на Alibaba разпродаде всички количества сол. Продажбите на Dingdong, основна платформа за електронна търговия в Китай, рязко нараснаха през последните два дни и компанията също беше изчерпала наличността си до четвъртък вечерта.

Dingdong заяви, че възнамерява да увеличи доставките на алтернативни подправки като минерална сол и соев сос, за да отговори на търсенето.

Китайските медии съобщиха, че няколко японски ресторанта, работещи в страната, са спрели да използват продукти с произход от Япония и вместо тях използват морски дарове от местни източници и други държави.