Япония започва да изпуска отпадни води от АЕЦ „Фукушима"

Международната агенция за атомна енергия е дала разрешение за операцията

Актуални новини
22:42 - 22 Август 2023
3176
Япония започва да изпуска отпадни води от АЕЦ „Фукушима"

Япония започва да изпуска отпадни води от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан в четвъртък. Операцията се очаква да продължи десетилетия.

Решението на японското правителство предизвика остри критики заради притеснения от замърсяване както в Япония, така и в съседните страни.

Япония планира да започне изпускането на над милион и 300 хиляди тона вода от зоната на "Фукушима". Атомната централа аварира през 2011 година.

Тогава опустошително цунами предизвика най-голямата ядрена катастрофа след тази в Чернобил. За охлаждането на повредените реактори са използвани огромни количества вода.

Заедно с дъждовните и подпочвените води от района с повишен радиационен фон тя е събирана години наред в резервоари, чиито капацитет ще бъде запълнен до 2024 година.

Ето защо се налага да започне изпускането ѝ. Международната агенция за атомна енергия даде разрешение за това.

Токио увери, че опасните радиоактивни елементи от водата са премахнати с изключение на трития, който е в малки количества и не представлява заплаха за околната среда.

"Изпускането се очаква да започне на 24 август, ако времето и морските условия го позволяват", заяви премиерът на Япония Фумио Кишида.

Решението на Токио предизвика тревога в съседните държави. Китай обвини Япония в "произволно изхвърляне на ядрено замърсена" вода от Фукушима и определи взетото решение като егоистично и безотговорно.

"Правителството на Япония нагло прехвърля риска от ядрено замърсяване върху целия свят. Китай категорично се противопоставя на взетото решение. Океанът е собственост на цялото човечество и не може Япония да изпуска произволно отпадни води", каза още Уанг Уенбин, говорител на китайското външно министерство.

Хонконг наложи ограничения върху вноса на морски дарове от Япония. От четвъртък влиза забрана за внос на японски морски деликатеси за хонконгския пазар.

Много от японските рибари, които разчитат на улов в зоната край Фукушима, смятат, че ще загубят клиентите си заради притесненията от ново замърсяване на района.

Протести срещу плановете на Токио имаше на много места и в Япония, и в съседните страни.