Китай заплаши САЩ с последствия заради Тайван

САЩ
13:27 - 30 Декември 2022
2135
Китай заплаши САЩ с последствия заради Тайван

Китай призова Съединените щати незабавно да прекратят продажбите на оръжие за Тайван и да изпълнят уверението си, че не подкрепят "независимостта на Тайван", съобщава агенция "Синхуа".

Посочва, че говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс е заявил, че според "Закона за отношенията с Тайван" САЩ са длъжни да осигурят необходимите стоки и услуги за национална отбрана на Тайван, за да помогнат на острова да поддържа достатъчна способност за самоотбрана, като се допълва, че това е в съответствие с политиката за "единен Китай".

В отговор говорителят на външното министерство Джао Лиджиан повтори твърдото противопоставяне на Китай на новия план за продажба на оръжия на Тайван от Вашингтон.

Той подчерта, че т.нар. "Закон за отношенията с Тайван" е вътрешен закон, измислен едностранно от САЩ, който сериозно нарушава общопризнатите международни закони и основните норми на международните отношения и насърчава отцепническите сили за "независимостта на Тайван", засилвайки напрежението в Тайванския проток. По думи на Джао това противоречи на принципа за единен Китай и разпоредбите в трите съвместни китайско-американски изявления.

Китай никога не е признавал Тайван и винаги се е противопоставял на подобен акт, подчерта той.

Джао предупреди, че САЩ не са в позиция да се намесват във вътрешните работи на Китай и да продават оръжия на Тайван.

Съединените щати трябва незабавно да спрат продажбите на оръжия и военните си контакти с Тайван, да спрат да създават фактори, водещи до напрежение в Тайванския проток, и да се придържат към изявлението си, че не подкрепят "независимостта на Тайван", направено от американското правителство, настоя Джао.

По повод информация в медиите за плана на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайван следващия месец, китайският служител предупреди, че ако Пелоси посети острова, това сериозно ще наруши принципа за единен Китай.

"Китай категорично се противопоставя на подобно посещение", подчерта Джао и добави, че Китай твърдо се противопоставя на всяка форма на официално взаимодействие между Вашингтон и Тайпе.

Ако американската страна настоява да действа по друг начин, Китай ще предприеме твърди и решителни мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост и Съединените щати трябва да поемат пълната отговорност за всички произтичащи от това последствия, предупреди Джао.