Китайски изтребител с опасна маневра на 3 м от американски самолет

Новини
21:28 - 29 Декември 2022
5940
Китайски изтребител с опасна маневра на 3 м от американски самолет

Индо-тихоокеанското командване на Съединените щати (USINDOPACOM) заяви в четвъртък, че пилот на изтребител J-11 от китайските ВВС е извършил опасна маневра до самолет RC-135 на ВВС на САЩ над Южнокитайско море на 21 декември, съобщава "Ройтерс".

Китайският военен самолет се е приближил на 3 метра от самолет на ВВС на САЩ в оспорваното Южнокитайско море, което го е принудило да предприеме маневри за избягване на сблъсък в международното въздушно пространство, съобщиха американските военни в четвъртък.

Близката среща последва това, което Съединените щати нарекоха скорошна тенденция на все по-опасно поведение на китайски военни самолети.

"Очакваме всички страни в Индо-тихоокеанския регион да използват международното въздушно пространство безопасно и в съответствие с международното право", съобщава американското командване.

Съединените щати са повдигнали въпроса пред китайското правителство, коментира американски служител. Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Китай многократно е казвал, че изпращането на кораби и самолети на САЩ в Южнокитайско море не е добре за мира.

Американски военни самолети и кораби рутинно извършват операции по наблюдение и пътуват през региона.

Китай претендира за огромни части от Южнокитайско море, които се припокриват с изключителните икономически зони на Виетнам, Малайзия, Бруней, Индонезия и Филипините.

Трилиони долари търговски поток преминава всяка година през водния път, който също така съдържа богати риболовни зони и газови находища.

На среща с китайския си колега през ноември министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин повдигна необходимостта от подобряване на комуникациите при кризи и също така отбеляза това, което той нарече опасно поведение на китайски военни самолети.

Въпреки напрежението между Съединените щати и Китай, американските военни служители отдавна се стремят да поддържат отворени линии за комуникация с китайските си колеги, за да намалят риска от потенциални конфликти или да се справят с произшествия.

Министерството на отбраната на Австралия съобщи през юни, че китайски изтребител е преминал опасно австралийски военен самолет за наблюдение в района на Южнокитайско море през май.

Австралия каза, че китайският самолет е прелетял близо пред самолета на RAAF и е пуснал малки парчета алуминий, които са попаднали в двигателя на австралийския самолет.

През юни канадските военни обвиниха китайски военни самолети, че тормозят патрулните им самолети, докато наблюдават избягването на санкциите на Северна Корея, понякога принуждавайки канадските самолети да се отклоняват от траекторията си на полет.