Китайски влак с 42 вагона електроника преминава през България

860-метровата композиция превозва товари от Шиан до Прага

Новини
13:48 - 08 Ноември 2019
6135
Китайски влак с 42 вагона електроника преминава през България

Влакът на China Railway Express преминава днес през страната ни на път от Свиленград към Калотина. Вагоните ще бъдат теглени от локомотиви на един от частните жп превозвачи у нас, научи Lupa.bg.

China Railway Express преминава през гара Септември по обяд

Вчера 820-метрова товарна композиция от Китай премина през тунела „Мармарай” под Босфора на път за Европа, съобщиха турските медии. 42 вагона, натоварени с битова електроника, пътуват от град Шиан, Китай, преминават през Турция и България и продължават към чешката столица Прага.

Първият китайски товарен влак-експрес влезе в Европа през Босфора

Влакът е първият по така наречения път на коприната, преоткрит от китайските железници в търсене на по-добра търговска връзка с Европа. Турските власти вече отбелязаха, че влакът намалява времето за транспорт на стоки от Китай до Турция от 1 месец на едва 12 дни.

Влакът премина в Европа, използвайки истанбулския подводен тунел Мармарай, достигайки жп гарата Казличесме в Зейтинбурну, Истанбул.

Контейнерите бяха транспортирани на две части, като 21 от тях бяха изтеглени от локомотив на Турските държавни железници, а останалата част - от китайски локомотив.

В сряда министърът на инфраструктурата Кахит Турхан заяви, че линията, която работи от 30 октомври 2017 г., е намалила времето за превоз на товари между Китай и Турция от месец на 12 дни.

Турция се превърна в централна връзка в „средния коридор“, който се простира между Пекин и Лондон, както и „Железния път на коприната“ - железопътна линия между Турция и Казахстан, отбеляза Турхан.

Турхан заяви, че с интеграцията на Мармарай в маршрута времето за транспортиране между Далечния Изток и Западна Европа е намалено до 18 дни.

„Железният път на коприната, от който печелят приблизително 5 милиарда души и 60 страни, се превърна в нова и много важна алтернатива за световните търговски мрежи“, обясни министърът.

Линията China Railway Express превозва електронен продукт, еквивалентен на 42 тира.

Влакът пътува през два континента, 10 държави, две морета и 11 483 километра (7,135 мили) път за 12 дни с 42 товарни контейнера.