Китове и делфини умират от преяждане с найлонови торбички

Боклуците задръстват стомаха на животните и бавно ги убиват

Новини
17:25 - 22 Юни 2019
6239
Китове и делфини умират от преяждане с найлонови торбички

Китовете и делфините, намирани мъртви по бреговете на Гърция стават постоянни жертви на пластмасовите отпадъци. Стомасите на рибите са претъпкани с огромни количества фатални за тях найлонови торбички, които туристите безотговорно изхвърлят на брега . Отпадъците обаче обричат на мъчителна смърт морските бозайници, информира Асошиейтед прес.

Един от най-фрапантните случаи е с 5,3-метров кашалот, намерен на брега на егейския остров Миконос. Животното е погълнало 135 пластмасови предмета с общо тегло 3,2 кг. Боклуците блокирали стомаха му, животното слабеело и накрая умряло от глад, разказват изследователите. Кашалотите са застрашен вид, който и без това е в сериозен риск в Средиземно море от сблъсъци с кораби, заплитане в рибарски мрежи и шумово замърсяване от сондажите за петрол и газ, отбелязва АП.

В изследването, публикувано в Морския бюлетин за замърсяването, става ясно, че китовете са застрашени и от поглъщане на пластмаси. Научният директор на базирания в Атина Изследователски институт за китовете "Пелагос" Александрос Францис каза, че е установено поглъщане на пластмасови отпадъци при шест от десет кашалота.

През март на бреговете на Сардиния бе намерен бременен кит с 22 кг пластмаса в стомаха си.

Изследователите са установили, че девет от 34 кита и делфина, изхвърлени мъртви на бреговете на Гърция в периода 1993-2014 г., са погълнали голямо количество пластмасови отпадъци. При три от тях това е била причината за смъртта.

Францис подчертава, че найлоновите торбички са огромен проблем: „Никой от нас не е невинен. Без наше знание и умисъл, някои от пластмасите, погълнати от китовете и делфините, може да са минали през нашите ръце. Ние може дори да сме ги изхвърлили в боклука, но да са били отнесени от вятъра. Тези неща пътуват, не признават граници“.

Средиземно море е едно от най-замърсените в света, като пластмасите са основен проблем, включително по дъното. Световният фонд за дивата природа и Грийнпийс също изразиха силна тревога.

Александрос Францис призова да се спре „лудото и безсмислено“ производство на пластмаса.