Климатичните промени ще влошат конфликтите в света

Доклад е идентифицирал 30 страни, които са "гореща точка" в момента

Свят
11:08 - 07 Октомври 2021
1299
Климатичните промени ще влошат конфликтите в света

Омагьосан кръг, свързващ изчерпването на природните ресурси с насилствени конфликти, може да е преминал точката, от която няма връщане назад в някои части на света и вероятно ще се влоши от климатичните промени. Това се изтъква в нов доклад, информира "Ройтерс".

Несигурността по отношение на храните, липсата на вода и въздействието на природните бедствия, съчетани с високия прираст на населението, разпалват конфликти и разселват хората в уязвимите райони, предупреждава мозъчният център Институт за икономика и мир (IEP).

Институтът използва данни от ООН и други източници, за да прогнозира страните и регионите с най-висок риск в своя "Регистър за екологични заплахи".

Серж Стробанц, директор на IEP за Европа, Близкия изток и Северна Африка, уточни, че докладът е идентифицирал 30 страни, които са "гореща точка" и които се сблъскват с повечето рискове. В тези страни живеят около 1,26 млрд. души.

Това се основава на три критерия, свързани с недостига на ресурси, и пет, фокусирани върху бедствия, включително наводнения, суши и повишаване на температурите.

"Ние дори не се нуждаем от климатичните промени, за да видим потенциалния срив на системата, само въздействието на тези осем екологични заплахи може да доведе до това - разбира се, климатичните промени го засилват", коментира Стробанц.

Афганистан получава най-лошия резултат в доклада, който посочва, че продължаващият конфликт в страната е навредил на способността ѝ да се справя с рисковете за доставките на вода и храна, климатичните промени и редуващите се наводнения и суши.

Конфликтът от своя страна води до по-нататъшна деградация на ресурсите.

Шест семинара, включващи правителства, военни институции и групи за развитие миналата година, са върнали посланието, че "малко вероятно е международната общност да обърне порочните цикли в някои части на света", изтъква IEP.

Това е особено валидно в Сахел и Сомалийския полуостров, където през последното десетилетие се наблюдаваха все по-сериозни и влошаващи се конфликти.

"Тъй като напрежението вече ескалира, може само да се очаква, че климатичните промени ще имат усилващ ефект върху много от тези проблеми", се подчертава в доклада.