Кметът на Благоевград сезира ВСС за прокурорска проверка

Повод за инспекцията - медийна публикация за голям дълг на общината

Новини
17:44 - 29 Януари 2022
2569
Кметът на Благоевград сезира ВСС за прокурорска проверка

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е сезира ВСС заради започналата прокурорска проверка в петък. Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод публикации в медии относно предстоящо поемане на дългосрочен общински дълг от община Благоевград за инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo”. 

Размерът на дълга за реализиране на проекта е определен на 29 170 000 лева, със срок на ползване и издължаване до 240 месеца. Посочени са източници за обслужване на дълга – настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи собствени приходи на община Благоевград. Съобщава се за разделението на инвестиционното намерение на две фази, като предложението за поемане на дълг за първата от тях е за 17 784 538 лева.

В публичното пространство са изразени противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на Аквапарка, изграждане на зони за отдих и нови паркинги и други дейности.

Във връзка със самосезирането Окръжна прокуратура – Благоевград е изискала от кмета на община Благоевград предоставяне на информацията относно непогасените задължения към 31.12.2021 г. с оглед публично изнесени по-рано данни за тежкото финансово положение на община Благоевград. Следва да бъде приложена и обосновка на проекта, бизнес план и план-сметка с отчитане на конкретната икономическа и демографска ситуация в общината.

Към кмета е отправен въпрос дали е обсъждано провеждане на местен референдум относно необходимостта от реализиране на инвестиционно намерение „Scapto Therme Aqua Park Bachinovo” и свързаното с него поемане на дългосрочен общински дълг. Окръжна прокуратура – Благоевград очаква да получи отговори на поставените въпроси до 01.02.2022 г.
Стоянов коментира, че е учуден, че "прокуратурата се включва в политическото говорене и взима страна по стартиралото обсъждане на идеята за евентуални бъдещи инвестиции в зоната на парка". Той нямал нищо против всеки прокурор да се изразява и да пита като гражданин, но не и да ползва инструментите, които му дава служебното положение.

"Идеи са се разследвали само в най-мракобесните години в историята на човечеството. Идеите не подлежат на разследване! Затова сме стартирали обществено обсъждане, за да коментираме идеи, но по тях до момента няма внесен никакъв писмен документ за обсъждане и решение.

По реда на административния контрол прокуратурата може да проверява редовността на административни актове – наредби, решения на ОбС, но не и предложение, което може да се гласува, може и да не се гласува, но в конкретния случай дори няма предложение! Аз съм кмет, политик и мога да говоря всичко, а прокуратурата започва разследване на говорене между хората, това е абсурдно, не може да разследват какво си говорят хората!", коментира Стоянов и обяви, че ще сезира ВСС с искане да извърши "проверка за това самосезиране и за превишаването на служебните правомощия, с което се опитва да накланя везните в процеса на общественото обсъждане на една идея".