Кметът на Кюстендил пред Lupa.bg: Шведският модел би убил много българи, твърде болни сме

Новини
13:20 - 10 Май 2020
3677
Кметът на Кюстендил пред Lupa.bg: Шведският модел би убил много българи, твърде болни сме

Lupa.bg потърси кмета на Кюстендил Петър Паунов, за да даде повече информация за пламналото от коронавирус огнище в Дома за умствено изостанали в село Преколница. Четирима от персонала на дома, от общо 30 души, се оказаха инфектирани, след което бяха тествани всички в центъра.  


-Г-н Паунов, какво показаха пробите на живеещите в Дома за умствено изостанали в Преколница, след като пламна заразата?Има ли опасност от разнасяне на инфекцията?   

-Слава Богу, всички резултати на настанените в Дома са отрицателни. Картината е същата – четирима от персонала са заразени и вече са под домашна карантина. В момента се работи по 4 дни, на 5-ия ден сутринта екипите се сменят, влизат нови 7 човека. Спазва се пълна карантина и няма никакъв контакт с външни хора.

-Някакви други извънредни мерки предприехте ли в Центъра, за да се ограничи разпространението на коронавируса?

-На практика центърът е затворен от 6 март. Реално там влиза само персоналът, не се приемат нови хора, няма и посетители. След като излязоха резултатите, незабавно раздадохме на екипа защитни облекла, които са предназначени за работещи на „първа линия“, така че да няма пряка опасност от зараза, ако се окаже, че има още някой с коронавирус. Към момента те продължават да работят. Но на практика домът не работи от 6 март, както и останалите социални домове, а ние имаме доста социални услуги. Изследван е персоналът и в другите центрове. За радост, всички са с отрицателни резултати.

-Вие като кмет разпоредихте ли някакви специфични мерки в Кюстендил?

-Спазваме всички указания на държавата, ние нямаме и правомощия да налагаме различни мерки. Естествено, най-важни остават спазването на дистанция и носене на маските на закрито.

-Дисциплинирани ли са хората в града на черешите? Защото софиянци в последните седмици не могат да се похвалят със стриктно спазване дори на елементарни мерки срещу заразата.

-По-скоро се отчита спецификата на ситуацията и хората се съобразяват. След като пенсионерите започнаха на опашките да спазват дистанцията, значи имаме напредък.

-Вие на кой модел сте привърженик – на строгите ограничения, или по-скоро на стадния имунитет – че е добре вирусът да се разпространи сред голяма част от населението, за да изчезне по-бързо?

-Без съмнение, мерките трябва да се спазват. Всички се надяваме да премине плавно през нас, защото в момента, в който имаме пик на заразата… Слава Богу, в нашата болница останаха четирима с Covid-19, но имаше момент, в който бяха 8, после 10,12. 

Хората бяха и от съседните, по-малки общини. Окуражително е, че последните заразени, включително нашите колеги от Дома, са без симптоматика. Разчитаме много на затоплянето на времето. Знае се, че през пролетта имунитетът ни е най-слаб, а с високите температури имунитетът се подобрява.Така че се надяваме засегнатите от коронавируса да го изкарат по-леко и да не се стига до хоспитализация. Но само искам да отбележа, че в Дома за умствено изостанали работата е много тежка и малцина си дават сметка какво е да се грижиш за хора с такива проблеми.

-В крайна сметка стана ли ясно откъде е тръгнала заразата?

-Изобщо нямаме идея. Самите засегнати и досега твърдят, че едва ли не са им сбъркани тестовете. Те нямат никаква  симптоматика. Това са главната счетоводителка, санитарка, главен терапевт. Само двама са ползвали служебното бусче.

-Възможно е да са контактували с инфектирани без симптоми и така да са се заразили.

-Евентуално може да е от някаква замърсена повърхност която да са  докоснали всички… Но симптоматика нямат никаква. Наистина се  надявам времето да ни даде шанс и  с настъпването на летните месеци да се повиши имунитетът, така че вирусът да минава плавно през нас.

-Явно не сте привърженик на Шведския модел с либералните мерки.

-Ами тази реакция на вируса дава твърде много жертви. Много хора  в България са със съпътстващи заболявания, затлъстяване, хипертония, сърдечни проблеми, белодробни болести. Те иначе живеят десетилетия, но с появата на този вирус, нещата се промениха

Например имахме пациент на 37 години, на когото изследването за COVID-19 показа, че има и диабет. Той много трудно се изчисти – стоя в болница 3 седмици. Докато по-възрастни хора се изчистиха само за 1 седмица. Наложи се да остане в болница допълнително, за да овладеят диабета и да бъде прибран вкъщи на инсулин. Така че ако се приложи модела със стадния имунитет, вирусът ще съсипе много хора.

-Да, ние сме болна нация, редовно оглавяваме класациите по смъртност за сърдечно –съдови заболявания, инсулти, инфаркти...

-С тези отрови, които ядем, почти няма човек, който да не се оплаква от сериозен здравословен проблем. Почти 90 процента с хипертония, диабетът е масов, много са нещата. А и кой може да посочи как се оцелява на първа линия.

-Какво мислите за отварянето на ресторантите – мястото, където се струпват толкова много хора. Дистанцията между масите очевидно не се спазва на много места.  Не беше ли малко рано за това?

-На открито, ако се спазва дистанция, очевидно няма проблеми. А и както казах, със затоплянето на времето, нещата ще се променят. Както специалистите твърдят, вирусът се задържа около 3 часа на открита повърхност на слънце, а и хората взимат необходимите мерки за дезинфекция. Нашите съграждани също са внимателни. Важно е да се спазва дистанция, да не общуват хората близо един до друг.     

Но това е въпрос на възпитание.

-Но май не е много висока здравната ни култура.

-Не, аз мисля, че хората са предпазливи и според мен, постепенно и поетапно ще станат нещата.

-Вие самият поддадохте ли се на паника в началото на епидемията, или приехте по-спокойно нещата? Все пак върху вас пада и сериозна отговорност за много хора…

-Паника не, но е притеснително. Когато се огледаш, видиш болните…Ето сега, когато излязоха пробите, всички сме се молили да няма болен сред настанените в дома. Благодаря на Бог. В Дома хората са с тежка умствена изостаналост, 9 от тях са на инвалидна количка. А средната възраст е 40 години.