Кметът на Пазарджик вече гледа към нов мандат

Ако спечели изборите наесен, Тодор Попов ще встъпи в пети пореден тур начело на общината

Политика
14:54 - 22 Март 2023
2179
Кметът на Пазарджик вече гледа към нов мандат

Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще се кандидатира за пети път за кмет на предстоящите през есента местни избори. Той отново ще се яви като независим кандидат.

Това обяви Попов на пресконференция в клуба на БТА в Пазарджик.

Надграждане в областта на инфраструктурата, културата и спорта, грижа за младите семейства, обезпечаване на по-високи доходи и създаване на "клевър-сити" (умен град) са следващите приоритети за града и общината.

„Най-важната подкрепа е подкрепата на местната общност, защото политика и всичко останало се прави от хора. За мен е важно да продължим този устойчив път на развитие на нашата община“, каза той.

Като един от основните приоритети Попов посочи надграждане на постигнатите резултати от предходните мандати. „ След като имаме добра физическа среда, със зони за отдих, със зони за спорт, добра инфраструктура, депа, компостираща инсталация, пречиствателни станции, строи се соларен парк. Има още няколко важни неща, които трябва да се направят и всичко наистина ще добие един завършен вид. Искаме да направим така, че хората да получават по-високи възнаграждения. Това ще стане чрез привличането на нови инвеститори и по този начин ще се създаде конкуренция. По отношение на инфраструктурата основен мой приоритет си остава Западният околовръстен път“, каза кметът. 

Искам все повече и повече деца да спортуват и да се занимават в школите по изкуствата и извънкласни дейности, което е важно за нашата местна общност и не знам дали осъзнаваме, че това в същност е една инвестиция за поколения напред, добави той.

„Не на последно място са младите семейства, сега ще имаме по-големи финансови възможности да ги стимулираме. Предвидена е цяла система от стимули, които да накарат младите хора да остават тук, да живеят и да работят в Пазарджик, да се чувстват добре в собствения си град“, заяви Попов.

Той очерта възможността Пазарджик да бъде първият град, в който да се направи т.нар. клевър-сити. Това е генерален проект, по когото започваме да работим още през следващия месец. Това е система, която ще проследява всички важни обекти и характеристики, като в същото време дава ясна информация за всяка точка от системата на пътищата, паркингите, градското осветление, светофарните уредби, осветление и отопление в училищата и т.н. "По този начин, събирайки тази информация, ще имаме възможност за незабавна реакция. Ако има изгорели крушки в уличното осветление, те ще могат да бъдат сменяни незабавно, ако има проблем в светофарна уредба, ще бъде отстраняван веднага. В тази система ще получаваме и сигналите от гражданите и това ще намали времето за реакция на тези сигнали.

В този приоритет влиза и създаването на два института, които ще развиват високотехнологични решения, свързани с роботиката и медицината, с едни специфични ДНК- анализи, които ще ни позволят да бъдем единственият град в България с такива иновативни центрове за високи технологии", каза Попов.