Кметът на Видин се радва: Украинците ще ни съживят

Актуални новини
19:11 - 07 Март 2022
4622
Кметът на Видин се радва: Украинците ще ни съживят

Мигрантската вълна ще се отрази положително върху икономиката на Видин, доволен е кметът на крайдунавския град д-р Цветан Ценков.

“Парите, отделени от хазната, които ще влязат при хотелиерите, това е глътка въздух и за Видин. Два от хотелите се продават в момента, но ще ги напълним с бежанци. Един човек е 40 лева, 25 човека - 1000 лева. Това са свежи пари, които могат да се реинвестират", пресметна градоначалникът.

Още 200 души, бягащи от войната в Украйна има готовност да посрещне крайдунавския град. Подготвят се всички свободни къщи, които са обитаеми, които могат да приемат бежанци. Общината ще съдейства за трудова заетост на чуждите граждани, за да ги интегрира в обществото.

"Здравните служби още на границата обследват хората кои са имунизирани, имат ли сертификати. В момента всички, които имат нужда от здравни грижи, са поети. През нашите социални служби всичко е обработено, следи се, помага им се. Когато отдел "Миграция" регистрира всички хора, тогава ще се опитаме да ги интегрираме, да им дадем шанс за работа", заяви д-р Ценков.

В събота във Видин пристигнаха първите два автобуса с украински граждани, които бяха настанени в хотели в крайдунавския град.