КНДР вероятно ще проведе ядрен опит тази година

Настоящите сателитни изображения показват, че подготовката е в ход

Свят
15:45 - 29 Април 2022
1623
КНДР вероятно ще проведе ядрен опит тази година

Северна Корея се готви да проведе ядрен опит тази година, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на експерти от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) във Вашингтон.

Експертите са анализирали сателитни снимки от ядрения полигон Пунги-ри, които показват строителство на нови сгради, движение на дървен материал и увеличение на оборудването и доставките непосредствено пред новия вход на комплекса.

"Въпреки че някои източници предполагат, че седмият ядрен опит може да се проведе между май и септември тази година, датата на седмия ядрен опит несъмнено ще зависи изключително от личното решение на Ким Чен-ун", посочват авторите на проучването на CSIS.

Настоящите сателитни изображения показват, че подготовката е в ход и не трябва да се отхвърля като незначителна дейност, добавят те.

Пхенян не е провеждал ядрени опити от 2017 г. насам, но от началото на тази година засили дейността си по изпитания на ракети.

По-рано тази седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун заплаши, че всяка страна, която търси конфронтация с Пхенян, ще "престане да съществува".