КНСБ: 92 смъртни случаи при трудови злополуки през 2018 г.

Синдикатът настоява правителството да приеме мерки за защита от канцерогенни мутагени

Новини
18:10 - 22 Април 2019
1663
КНСБ: 92 смъртни случаи при трудови злополуки през 2018 г.

Смъртните случаи в България са 92 през миналата година и 94 през 2017 г., e заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров. На всеки четири дни един работник в България умира", е посочил той, информира пресцентърът на КНСБ. 

В резултат на професионални заболявания и трудови злополуки в ЕС всяка година умират 200 000 души, като 52 на сто от случаите са свързани с онкозаболявания. Всеки ден 7500 души в света губят своя живот на работа.

“КНСБ настоява втора година правителството да приеме мерки за защита от канцерогенни мутагени на работните места у нас и да се приемат необходимите мерки за защита на работниците от тази убийствена болест”, каза Пламен Димитров.

Най-много нарушения има на разпоредбите за здравословен труд в строителството, търговията на дребно, ресторантьорството, и т.н. На второ място са нарушенията на безопасността на работното оборудване, а на трето - на нарушение на нормите на хигиена, в т.ч. измерване на факторите на работната среда, осигуряване на лични предпазни средства, не се извършват специализирани медицински прегледи на служителите и др.