Коалиция на десните партии поема управлението във Финландия

Свят
11:13 - 16 Юни 2023
1228
Коалиция на десните партии поема управлението във Финландия

Финландската консервативна Национална коалиция (NCP), победител на парламентарните избори през април, постигна споразумение за съставяне на правителство на мнозинството с евроскептичната, антиимиграционна партия на финландците и две по-малки групи. Това обяви лидерът на коалицията, цитиран от Ройтерс.

Всички проблеми са решени и документите са готови, заяви Петери Орпо, който ще стане следващият министър-председател на Финландия, имайки предвид правителствената програма.

Като накара NCP, националистическите финландци, Шведската народна партия на малцинствата и християндемократите да се споразумеят за обща платформа, Orpo измести финландската политика надясно и изпрати левия премиер Сана Марин в опозиция.

Преговорите между партиите продължиха близо11-седмици. Не бе постигнато пълносъгласие относно имиграцията, климатичната политика и публичните финанси, но в крайна сметка се стигна до компромис.

Очаква се правителството на Орпо да ограничи фискалния дефицит чрез съкращаване на обезщетенията за безработица и социални помощи и да затегне имиграцията и да разхлаби ангажиментите за опазване на околната среда.

Орпо иска да намали данъците и да продаде дялове в някои контролирани от правителството компании. Политическата програма на неговото правителство ще бъде представена в близките дни.

Финландската консервативна Национална коалиция спечели 48 места на изборите на 2 април, пред финландците с 46, докато Социалдемократите на отиващия си премиер Марин останаха трети с 43 избрани членове на 200-местния парламент. За да осигури мнозинство, Орпо включи Шведската народна партия, която държи девет места, и Християндемократите с пет, с което общата подкрепа достигна 108.