Кобрата раздели България: Поведението му е като на всеки втори 40-годишен мъж у нас

Спорт
22:30 - 14 Декември 2020
10109
Кобрата раздели България: Поведението му е като на всеки втори 40-годишен мъж у нас

Спортните идоли на една нация са тези, които обединяват, особено когато постигат успехи. У нас две неща са ни пределно ясни - футболът и политиката. А от няколко дни и боксът. И по-конкретно Кубрат Пулев, който беше претендент за световните титли на Антъни Джошуа, но приключи с нокаут в 9-ия рунд. Разбира се, дискусиите в социалните мрежи стартираха секунди след падането на Кобрата и се оказа, че вместо нацията да е обединена, че българин е излязъл на такъв световен ринг, ефектът стана с обратен знак - отрицателен. Болшинството започнаха да хейтят традиционно, други да го защитават, но това, което гложди и човърка, е поведението на Пулев преди и след мача с Джошуа, но и представянето му на ринга.

В различни спортни групи или в коментари под постове на известни нашенци, се разразиха спорове, от които ще ви представим малка част, за да разберете докъде са стигнали нещата.

"Респект, брат! Българинът не оценява! Българинът не признава! Българинът обича само победителите! Много ми се иска, макар и за минутка само, резултатът да беше обратен! И неее, не за да е победител Кобрата, а за да ви видя вас, ПАТРИОТИТЕ! Ще качвате хиляди статуси, ще качвате българския трибагреник, ще бъдете ГОРДИ БЪЛГАРИ! Нали? Но!!! Сега качвате Джошуа - фаворит, качвате Кубрат - паднал на земята... Наистина ли смеете да се наричате българи? Къде остана човешкото у вас, бе, хора, къде отиде българщината? Ще ви кажа - отиде по дяволите! Народ, който не застава зад СВОИТЕ, дори когато те са на земята, не му трябва коронавирус. Този народ вече се е самоунищожил! Горд съм, че съм част от “онзи” народ, който носи БЪЛГАРИЯ в сърцето си! А вие?", написа от Лондон Валери Бангеев.

"За голямо съжаление българският манталитет е такъв - обича да си оплюва своите. Независимо от всичко, Кобрата се би достойно", отговори Маринела Ангелова.

Разбира се, положителните коментари продължиха в различните социални мрежи.

Ани Георгиева: "Кубрат е абсолютната представителна извадка на всичко българско и родно, на цялата българска действителност, на цяло едно поколение, колкото и да не ви харесва и да ви боли! С кое не сте съгласни? С простоватия му речник? С поведението му?! Ами това е той, обикновено момче от улицата, наполовина сирак, от многодетно семейство. Не е с 5 висши и не работи в БАН.

Поведението му е точно такова, каквото е на всеки втори 40-годишен мъж в България. Айде, да не се лъжем и да НЕ се правим на такива каквито не сме! Я се огледайте! Вижте и чуйте речника на приятелите си, поведението на хората от улицата, в магазина...

Не можело такъв човек да представлява България! Точно това сме си, ама БАШ (извинявам се за думата, но няма по-подходяща) ние!!! А да не говорим, че имаме доста други спортисти с подобно поведение, прославили България, да не споменаваме имена, особено едно конкретно! Респект за всичко постигнато! За дългия път, осеян с много труд и лишения! И най-вече за това, че винаги се състезаваше за България!"

"Защо сме толкова злобни, нямам обяснение. Клоун бил, циркаджия бил, Ганьо бил... Този, който наричате с такива епитети, знаете ли, колко труд, пот и кръв е пролял през годините, за да стигне тези върхове? Кубрат може да е всякакъв, но преди всичко е професионалист, доказал се пред света като такъв и не на последно място е БЪЛГАРИН. Вие кои сте, къде сте, кой ви знае, че дишате?", сподели своето мнение Давид Йовчев.

Антон Стефанов продължи защитата на Кобрата: "Много е тъжно, как всички качват подигравки. Там, където беше Пулев, няма да бъде скоро друг Българин. Той опита, готвил се е цял живот, за тези 20 мин. Знаете ли колко е трудно да си в топ 10 или 20 в света? Ако беше победил, сега всички щяхте да сте Българи!

Браво, Кубрат! Ти си велик българин! Ние нямаме навика да подкрепяме българин, по-добре да му пречим. Винаги някой, като има мечти, всички му се подиграват. Ако успее, всички застават до него. Аре, няма нужда от това лицемерие...

Хубав, лош, българин е! Защо не правите забележка на тези, дето съсипват спорта толкова години? А плюете по тези, които правят опити да правят нещо, в тази загиваща държава? Браво, Кобра, за постигнатото! Не си сам, има и други мечтатели!"

"Аз не видях някой да казва нещо лошо за представянето му на ринга. Щом е претендент за титлата, значи има какво да покаже. Поведението му извън него не се хареса на хората и то с право. Правете малко разлика, вместо да прекалявате с патриотизма, че вече АМАН от такива патриоти, дето прибавиха селенията и невъзпитанието към българските характерни черти" - Станислав Миленков.

Крис Маринова: "Напълно съм съгласна! На ринга как да е, ама няма такъв селяндур... Толкова невъзпитан и противен. Далече е от истински спортист".

Светлин Топузов: "Палячо... Кубрат е нула като спортист, също и като човек. Победите му са на аматьорско ниво. Два мача със световни шампиони го доказаха. Той не прославя България, напротив. Той ни излага, целият свят му се присмива. Държанието дори не му беше културно, но на него не му пука нали? Време е за П.Е.Н.С.И.Я"

И още един любопитен факт - доста повече жени се включиха в дискусиите, претендирайки, че разбират от бокс, от обноски и от мъже. Кой крив, кой прав - всеки има своята истина и позиция.

"Приветствам този мъж, имаше куража да пожелае нещо и не само да го пожелае, но и да се изправи пред това предизвикателство. Това, че не успя, не го прави по-малко велик. Важното е, че имаше куража да се изправи и да се бори. Може само да бъде за пример на много други, които само разтягат локуми, а когато дойде време за дела, се навират в миши дупки. Гордеем се с него! Така се прави, важното е, че показа кураж, пример за всички нас. Ни най-малко не е престижно да се крием във фейса и да плюем, когато някой не е успял да направи нещо. А питате ли се колко труд е хвърлил, за да го стори? Това е животът - не винаги може да спечелиш, важното дори когато загубиш, да го направиш достойно. Браво, Кубрате, нашите адмирации са за теб!", написа своята позиция Даниела Манчева.

Васил Тренев: "Така като почнете... незнам, имам чувството понякога, че живея в Северна Корея с тоя патриотизъм. Никой не е оспорил кариерата на Пулев и не е казал, че не е добър боксьор. Но това неуважително и селско поведение, просто няма кой да му го прости. Дано го осъзнаят повече хора и си извлекат поуката. Изгуби си 80% от феновете с това поведение - факт.

"Защо да признавам и да подкрепям човек, който излиза за световен шампион за втори път с името на целия народ и показва безумно държание към опонента си?, пита Йоана Йорданова. - Няма да подкрепя човек, който пропилява, ей така, сам труда, който е положил години наред, защото надценява себе си, подценява опонента и цялата ситуация. Поздравления, че успява да стигне дотам и то за втори път, и да се подиграе с името на цялата държава и със самия себе си. На мнение съм, че когато подкрепяш някой отбор, спортист или дори музикален артист, ти трябва да го подкрепяш и когато падне, и когато загуби. Харесвам Джошуа по принцип и затова и да беше паднал, аз пак щях да го подкрепя. И двамата така или иначе си взимат парите и си тръгват, въпросът беше поне Кубрат да беше имал възпитаното държание, което да покаже, че има защо да е стигнал до там. А не да излезеш срещу 4-кратен световен шампион с дъхане, физиономии и думите: "Ти знаеш ли аз кой съм?" Съжалявам, но каквото и да е направил, докато той сам не заслужи уважението наистина, аз няма да го подкрепя".

Ваня Гечева: "Аз НЕ съм горда с Кубрат Пулев! Горда съм със Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова, Дан Колов, Исмаил Мустафа, Серафимов и др. С такова просташко поведение - преди и след мача, характерно за мутренски, а не спортсменски манталитет, НЕ съм горда. Загубата щях да я приема с уважение, но срамът от поведението спрямо въздържания и емоционално овладян Джошуа, ми е в повече!"

И дамското присъствие продължава.

Катя Петрова: "Подкрепата от държава към Кубрат я няма - нито една българска телевизия не го излъчи на живо, не следеше подготовката му, не коментираше и споделяше неговия живот. Той беше сам, изоставен. Дали е така? В спортните предавания слушаме само за Кубрат и за Лудогорец. Случайно някой да знае нещо за ШЕСТКРАТНАТА световна шампионка по самбо Мария Оряшкова? Или са важни за медийното пространство само определени спортове и спортисти. И като цяло в нашата държава всичко отшумява, което е различно от асфалт и магистрали!"

Драгомир Тодоров репликира и поста на Кеворк Кеворкян: "Господин Кеворкян, знае се, че преди мача всички закани и обиди влизат в боксовото шоу. Но как бихте коментирали държанието на Пулев след срещата? И Кличко, сега и Джошуа, демонстрираха възпитание и джентълменско отношение. Култура, ако щете. При нашия Кубрат нещо не бе както трябва. Отделно от това, Вие следихте ли съотношението на точките? Разликата бе смазваща. По 4-5 ъперкъта, пробиващи един след друг, говорят за голяма разлика в класите. Толкова за двубоя. Свирено. Точка.

Въпреки това Пулев не трябва да бъде обиждан, защото достигането в подножието на шампионския връх, му е коствало доста усилия и лишения. И е положил огромен труд. Това го знаят хора, слагали боксови ръкавици. Другите - няма как.

Да си харчи парите с кеф и да постигне поне същите успехи и като треньор. Това му желая. Жив и здрав".

"Кубрат не е никакъв герой, а треторязряден боксьор с големи амбиции, но без покритие. Никакво движение, никакви комбинации, а пуска само един - два удара, няма уклони, ескиважи, няма и силен удар. Един бърз ляв прав, дебела глава и толкова.

По залите има редови момчета, които са 10 пъти по-технични, да не говорим, че сме имали много по-добри боксьори, а сега него го изкарват като някакъв велик феномен. Побеждава някакви бивши чички с изтекъл срок на годност от преди 10 г. и го използват само, за да си джуркат листа с претенденти.

Да не говорим за нечистите удари в тила, селските задържания под мишница и самохвалските изхвърляния, че ще "победи много силно". За мен е загадка, как успя да стигне толкова далеч. Може би мутренското минало му е дало някакъв старт, както при шампиона Митко Димитров в културизма и Коко Семерджиев - Тайсъна. Съжалявам, че не спечели, но толкова си може човекът. Всеки на негово място би се възползвал от тази възможност, защото Кобрата реално няма какво да губи. И няма никаква драма, по-слаб е и пада. Кличко и Джошуа са много по-добри и просто няма как да стане. Разликата в класите е огромна и това че го виждаме, не ни прави по-малко българи. Не знам защо не го разбират хората - или ще го плюят, или ще го възваляват до небето. На истинските българи родолюбието не им идва от футболистите, боксьорите и подобни ефимерни глупости!", обобщи нещата Димитър Йорданов.

Христина Колева: "Преспах след мача. Отворила съм си очите и пак виждам проклетия нокаут. Но съм на същото мнение, че Кубрат Пулев заслужаваше да спечели. Заслужаваше! Заради нас. Защото не трябва да си обичаме родината само когато условията ни изнасят (не обичам думата патриот още от поезията на Ботев). Въпреки резултата, адреналина, попарената ми надежда аз няма да кажа никога, че спортистът Кубрат Пулев е недостоен, смешен, да го смачкам, да го унижа. Както от минути се опитват някои тук, неоплакали още собствения си живот. Защото от момента, в който се е родил, до тази сутрин Кубрат се бие за България.

Нали знаете какви пари щеше да вземе, ако беше приел да носи герба на Германия и да излиза на "Du hast"? Ама той не иска да има. Иска да чува оная песен за планината, да чувства волята на лирическия герой във вените си, да носи едно непленено от никого знаме в куфара. Да, знае, че няма условия да се подготвя за световна титла тук. И то не само той, ами всички спортисти.

Огледайте се, ние имаме една зала в цяла София, децата още тренират на печки с дърва, с един национален стадион и 5 клубни искаме футбол, борците ги ядат дървеници, а в Панчаревското езеро заедно с гребците плуват лайна... Кубрат ведъж си позволи да каже за условията на Белмекен, ама на някого не му изнасяше и му се нахвърлиха, после тръгна да прави мениджърска компания, ама без силен гръб в най-калния спорт не става, въпреки това през целия си живот Кубрат Пулев прави всичко с българското знаме на гърдите, така ще го прави, докато умре. Защото е дете от старата школа, което до 10 г. е имало здрава семейна среда.

На 12 вече животът започва с нокаутите - губи майка, баща, но не губи волята. За телевизиите коментар нямам. Някаква смешна платформа искала да стъпи на бг пазара и видиш ли, не позволили промоутърите от Англия бг тв да купи правата. Било пазарен принцип. Пълни глупости, просто отново искаха да го унижат. Да знае, че няма подкепа, че е сам. А и нас като зрители. След мача да ви кажа ли защо не видяхте нито думи на Кубрат, нито интервю с бг телевизия от него? Беше забранено.

Пак от промоутърите. Пак с цел цирк и унижение. И е логично да каже "Не забравяй кой съм аз", защото въпреки комфорта на Джошуа, въпреки старанието на промоутърите отникъде да няма подкрепа,един българин, Кубрат я чувстваше в сърцето си. Излезе и се би. Една грешка - това е боксът. Но това е и той. Той и утре ще е Кубрт Пулев-единственият българин с две битки за световна титла в свръхтежка категория. Али, Тайсън, Кличко... и Кубрат. Един българин, който утре в школата ще прави шампиони за България, или промоутърска компания, за да не се бъзикат с българите. Не може да си патриот само когато ти изнася. Не съм го измислила аз. Такива са си продавали душиците пред очите на Ботев.

P.S.: Големите затова са големи! Аз бях в Лондон. Не със самолета. Със сърце. И се молех само да е жив и здрав. До 5 часа. И получих отговор. Едва тогава благодарих и заспах. Плаках от обида. Заради това, че сме такива. Като общество, не като народ. Нали и българите, които избягаха от държавата, избягаха от обида... Имаме два примера и в спорта. Наим и Сарафа, който търка билетчета на паркинга в Германия, реве за България и не проклина момента, в който не е подписал ония проклет договор с Боб Аръм в Щатите. Глупак, нали? Чувам ви... Ама, Кубрат остана. Преди мача, по време и след него за мен той е просто онова момче, което се опита да изпълни мечтата на баща си. За България. Разликата е, че Джошуа е продукт. А Пулев е емоция".

"Много грозна работа, ама много! Въртим турски сериали на всеки кръгъл час, а една "българска" телевизия не купи правата за мача, да покаже уважение към този човек. Не по-малко грозни бяха и коментарите към него, не разбирам от бокс и повечето от вас също, ама е жалко да подкрепяте някой си от Шефилд с татус "Африка" на рамото. Ясно е, че е по-добрия от двамата, но кога мислите скоро ще гледате българин да се бие в такъв мач. Така ще е докато тези на по 13-14 години вместо да спортуват, чакат Галин да изкара нова песен. Губим се като народ!", подкрепи по свой начин Кобрата Цветелина Михайлова.

Младен Лесов също изрази своята позиция: "Той не играе, той само присъства, както преди 6 години с Кличко и инкасира много мариз. Това не е претендент, а боксова круша! Претенденти бяха някога Майкъл Спинкс, Бъстър Дъглас, Ридик Боу!"

"Не ви ли е срам, бе? Вместо да се радвате, че българин е достигнал до такава висота в спорта, вие не спряхте да го плюете. Английски не знаел, бил еди си къв, ами че той не е дошъл у вас да си пиете ракията, че да коментирате личностните му характеристики. Поне като сте решили да го критикувате, нека да е на база спортни постижения. Аз наистина не мога да повярвам. На първо място, този човек представя България. НАШАТА родина. Ей за това сме на тоя хал. Не можем да се обединим и да подкрепяме някой наш. Може да ни обедини единствено злобата и завистта, което е страшно жалко, но и достатъчно показателно, че скоро няма да се оправим, като народ", сподели Моника Христева.

Ще завършим дискусията с мнението на Григор Галатов: "Това са днешните българи. Само във фейсбук търсят по някой, по нещо да плюят. Какво искате от човека, бе, отрепки? Два пъти излиза за титлите и това са му единствените две загуби. Що не излезете вие да направите нещо? Вместо да се радвате, че има българин, който се бори за титлите и издържа 9 рунда, вие плюете. Това вашето не е ли селско поведение?!"