Код червено: Днес ще е най-горещият ден през това лято, стойте на хладно

42 градуса на сянка ще стигнат температурите в Плевен, Велико Търново и Русе

Актуални новини
08:00 - 25 Юли 2023
2006
Код червено: Днес ще е най-горещият ден през това лято, стойте на хладно

Очаква се днес да бъде най-горещият ден за това лято. До 42 градуса на сянка могат да достигнат температурите в Плевен, Велико Търново и Русе, съобщават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Оттам обявиха червен код за трите области. Опасно горещо обаче ще бъде в цялата страна. В 18 области се очакват температури между 39 и 41 градуса, а в седем между 35 и 38. В много градове ще има пунктове за раздаване на безплатна вода за гражданите. Съветът на синоптиците е по възможност да не излизаме между 10.00 и 18.00 ч. 

Днес южният вятър ще се усили и ще е до умерен. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 36° и 41°, на места в низините и равнините от Централна България и малко по-високи, в София - около 37°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 27° в северните райони до 33° в района на Бургас. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, вечерта ще се усилва.

Над планините ще бъде слънчево. След обяд на изолирани места, главно в Родопите, ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по най-високите части временно силен югозападен вятър. Високи температури, максималната на 1200 метра ще е около 31°, но 2000 метра - около 24°.

В сряда ще бъде предимно слънчево, но късно след обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на студен атмосферен фронт, температурите бързо и значително ще се понижат.

Ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са временно интензивни, ще има и градушки. В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5-10 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°.

В четвъртък ще е ветровито, с променлива облачност, на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми.

Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 25° и 30°.

През следващите дни сутрин ще е прохладно, ще бъде и предимно слънчево.