Кога и как Адолф Хитлер посещава СССР?

Едно време
11:32 - 13 Септември 2020
9891
Кога и как Адолф Хитлер посещава СССР?

Нацистският лидер Адолф Хитлер лети в окупираните територии на Съветския съюз не само за кратки визити – той даже живее там в продължение на месеци, разкрива Борис Егоров в материал за Russia Beyond.


Малнава, Латвийска ССР, юли 1941 година

Хитлер и фон Лееб в латвийската Малнава

Почти месец след началото на операция "Барбароса" Адолф Хитлер лети до окупираната територия на Латвийската Съветска Социалистическа Република. Там, в сградата на земеделското училище в малкото населено място Малнава в Източна Латвия, е разположен щабът на командващия армейската група "Север", фелдмаршалът Вилхелм фон Лееб.

Фюрерът остава в Малнава около 5 часа, в които обсъжда с фон Лееб настоящата обстановка и по-нататъшното настъпление на немските войски по посока Ленинград. "На сутринта, докато гледах през прозореца на училищната спалня, забелязах огромен пазач, стоящ до живия плет по края на пътя, който се простираше покрай дома на учителя Вагулан", спомня си местният жител Виестурс Шкидра. "Военни стояха на всеки 10 стъпки. Докато отивахме на закуска, някой се пошегува през смях: 'Ами сега ще се появи Хитлер'. Така и стана!"


Брестска крепост, Беларуска ССР, август 1941 година

Dpoikans (CC BY-SA 3.0)

На 26 август 1941 г. Адолф Хитлер заедно с италианския лидер Бенито Мусолини посещава Брестската крепост в западен Беларус, граничеща с Райха. Именно тук Вермахтът понася първите значителни загуби, когато среща неочакваното яростно съпротивление на Червената армия.

Фюрерът решава лично да се заеме със случващото се и да покаже на Дуче, че мощта на немската армия е способна да сломи всеки отчаян героизъм на руснаците. Двамата диктатори са съпровождани от командващия "Луфтвафе" Херман Гьоринг, началника на министерството на външните работи на Третия Райх Йоахим Фон Рибентроп и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Италия Уго Кавалиеро.

Независимо от това, че крепостта е окупирана от противника още в първите дни на войната, съпротивата на разпръснатите в нея съветски отряди продължава почти до края на юли. До пристигането на Хитлер цялата територия е проверена от горе до долу, за да бъдат избегнати неприятните изненади. По време на самата визита крепостта е отцепена от батальон на СС от личната охрана на Хитлер и там не се допускат нито немски военнослужещи, а още повече цивилни лица.  

Любопитно е, че докато ръководството на Третия Райх изучава свидетелствата за героизма на съветските войници в Брестската крепост, в самия СССР никой не знае за това. За подвизите на защитниците на крепостта разбират едва през февруари на 1942 г., когато близо до Орел Червената армия завзема архива на щаба на победената 45-та пехотна дивизия, участваща в щурма.


Щабът "Верволф", Украинска ССР, 1942-1943 г.

Хитлер не винаги лети до окупираните територии на СССР за краткосрочни посещения. За дългите му престои тук са построени няколко командни пункта – така наречените Главни щабове на фюрера.

Щабът "Верволф" (Върколак), построен в гората близо до град Виница в централна Украйна, се състои от 3 железобетонни бункера и 81 надземни постройки. Освен електростанции, 2 радиотелеграфни станции, столова за висшето командване, казарама, тук има даже кино салон, басейн и казино.

Håkan Henriksson (CC BY 3.0)

Както всички подобни щабове на Хитлер, "Верволф" е добре защитен с няколко защитни пръстена, редици бодлива тел, дълговременни отбранителни точки, минни полета, артилерийски позиции, зенитни оръжия и изтребители, разположени на най-близкото летище. Партизаните, действащи в местните гори, са наясно с целта на "Верволф", но са безсилни срещу такава защита.

Адолф Хитлер прекарва общо 138 дни в своя щаб в Украйна – от юли до октомври 1942 г., както и през февруари, март, август и септември на 1943 година. Именно тук са приети съдбоносните решения за нападението на Сталинград, Кавказ и Курск, които повлияват на хода на Втората световна война.

Когато през септември на 1943 г. Червената армия започва пресичането на Днепър, Хитлер напуска "Верволф". Щабът е предаден на командващия армейската група "Юг" фелдмаршал Ерих фон Манщайн, който остава там до края на годината. През март 1944 г. комплексът е взривен.


Щабът "Беренхале", РСФСР, ноември 1941 и март 1943 година

В къде по-скромния по размери "Беренхале" ("Мечо леговище") близо до Смоленск Хитлер пребивава само 2 пъти: през ноември 1941 г. и 13 март 1943 година. Любопитно е, че през това мартенско посещение един от участниците в заговора против фюрера полковник Хенинг фон Тресков слага бомба в самолета, но взривното устройство не сработва.

По принцип "Беренхале" се използва от командването на армейската група "Център". През есента на 1943 г. – месец преди пристигането на съветските войски, той е изоставен, но по някаква причина не е взривен.

Спецподразделенията на НКВД, които пристигат там веднага след освобождаването на Смоленск, наводняват бункера и бетонират входовете.

Освен "Верволф" и "Беренхале" на територията на Съветския Съюз е създаден още един главен щаб на фюрера - "Васербург" ("Замък във водата"), който се намира близо до Псков. Хитлер обаче никога не го използва и той остава само за нуждите на военното командване.


На снимката горе: Адолф Хитлер и
Бенито Мусолини на руския фронт, 1942 г.