Когато войната те направи пленник в чужбина

Новини
22:10 - 13 Март 2022
8431
Когато войната те направи пленник в чужбина

Докато войната бушува, хиляди летовници от Русия и Украйна в Доминиканската република, Тайланд, Занзибар, Турция и Египет не могат да се приберат у дома. Повечето от тях са без пари в брой и функциониращи кредитни карти.

Около 6500 руски туристи са блокирани в Тайланд – популярно място за почивка за руснаците, които представляват най-голямата група пътници до тази страна през февруари. Поради анулирани полети и наложените санкции много от тях

остават без функциониращи кредитни карти, след като Visa и Mastercard спряха услугата в Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Кризата в Европа затруднява и плановете за възстановяване на туристическата индустрия на страната от Югоизточна Азия, която е приела повече посетители от Русия, отколкото който и да е от съседите си преди пандемията.

Плажът Патонг в Пукет, Тайланд. Хиляди руски туристи са блокирани в тайландските морски курорти заради войната в Украйна, много от тях не могат да плащат сметките си или да се върнат у дома поради санкции и отменени полети

Руското посолство в Джакарта, Индонезия, каза пред Reuters, че има „подкрепа от правителството директно“ за руснаците, останали там, добавяйки, че руската Pochta Bank предоставя виртуални карти с помощта на UnionPay, китайска компания за кредитни карти.

Само в Доминиканската република около 14 800 руски и почти 3000 украински туристи са блокирани заради ограниченията за пътуване, наложени след нахлуването на Москва в съседката й.

Карибската страна обяви, че ще им гарантира правото да останат в квартирите си "докато бъде намерено окончателно решение на ситуацията им в светлината на конфликта в техните страни",

се казва в изявление на Министерството на туризма. Споразумение за това е постигнато от правителството и Хотелиерската и ресторантьорска асоциация, както и от представители на хотелите.

Освен това с руските туроператори е договорен процес за репатриране на туристи в Русия. Според главния украински туроператор, приблизително 1900 посетители ще останат в определените им хотели, докато се намери решение за завръщането им у дома. След нахлуването на руски войски в Украйна на 24 февруари, много страни преустановиха въздушния трафик с Русия и забраниха руски самолети да летят над тяхна територия. В отговор Русия също затвори въздушното си пространство за самолети от 36 държави.

В резултат на това около 150 000 пътници по света са блокирани, защото вече не могат да се върнат в родните си страни.

Сълзлив призив

Илона Александровна, почетен консул на Украйна в Доминиканската република, през сълзи помоли президента Луис Абинадер на пресконференция преди седмица да помогне на блокираните украинци.

Според нея повече от 1200 нейни сънародници са били принудени да напуснат хотелите си поради липса на пари и „живеят на улицата“.

Съветник по въпросите на имиграцията в украинското консулство каза, че на много от засегнатите не може да се помогне със застраховка за пътуване, тъй като тя не ги покрива в случай на война.

Министърът на туризма Дейвид Коладо обяви среща с представители на частния сектор, за да гарантира, че блокираните украинци могат да останат, без да срещат допълнителни трудности.

„Доминиканската държава ще реагира отговорно и с човешка чувствителност“, каза той.

Туристите от Русия и Украйна представляват около 10% от всички посетители на Доминиканската република. Само през първите два месеца на тази година е имало почти 110 000 пристигащи.

Египет предлага настаняване в хотели три звезди

Хиляди туристи са блокирани и в Египет. Според официални оценки около 20 000 украинци не могат да се върнат обратно в родината си. Според онлайн портала mein-aegypten.com египетското министерство на туризма е инструктирало управителите на тризвездни хотели да осигурят на блокираните украински туристи три хранения на ден и освежителни напитки. Фондът за туризъм ще поема разходите за настаняване и храна, съобщиха от министерството.

Гостите в четири и петзвездни места за настаняване трябва сами да решат дали да отседнат в хотелите си за своя сметка или да се преместят в субсидираните тризвездни хотели.

Отчаяни украински туристи са блокирани в чужбина, включително в египетския курорт Хургада

От министерството съобщиха още след среща с представители на министерствата на външните работи и транспорта, че туристите от всички страни, чийто международен въздушен трафик в момента е засегнат, могат да останат в хотелите си до гарантиране на безопасното им завръщане у дома. Туристите от Украйна обикновено получават „туристическа виза при пристигане“, която им позволява да останат в Египет до 30 дни. Според египетското посолство в Берлин, много от летовниците все още не са изчерпали този период от време. Правителството все още не е взело решение за възможно удължаване на този срок.

Някои украински семейства кацнаха от Египет на летище Ференц Лист в Будапеща на 9 март

Миналата година повече от 1,4 милиона души от Украйна са прекарали ваканциите си в Египет. Това ги прави втората по големина група европейски туристи в страната на пирамидите.

Занзибар се опитва да помогне на блокираните украинци

Няколкостотин украинци са блокирани и на остров Занзибар, който принадлежи към Танзания. Вестник The East African, базиран в Найроби (Кения), съобщи, че почти 1000 души са туристите, които не могат да се завърнат в родината си след нахлуването на Русия.

Търси се дипломатическо решение, като се проучва и въпросът дали те може да бъдат изпратени в Полша.

Според министъра на туризма на Занзибар Лела Мухамед Муса (вече бивш, тези дни президентът на държавата размести министрите в кабинета си — б.р.), почиващите са отседнали в хотели. Някои от тях са настанени безплатно и са получили хуманитарна помощ. Хюсеин Мвини, президент на полуавтономния регион, каза, че се опитват да помагат на блокираните украинци, доколкото могат. Те са получили консулска подкрепа от украинското посолство в Кения.

Туристите останаха и в Европа

В Европа Гърция и Турция са сред най-популярните ваканционни дестинации за хора от двете воюващи държави. Миналата година Турция записа над 2 милиона гости от Украйна и 4,7 милиона от Русия. Не е съвсем ясно колко пътници от двете страни в момента са в Турция. Според властите в Атина в момента в страната има малко туристи от Украйна,.

За разлика от тях, според данните, в момента в Гърция има около 2000 руски посетители. Обикновено те получават виза, която им позволява да прекарат 90 дни в Гърция в рамките на шест месеца.

Гръцките власти работят в тясно сътрудничество с посолствата на двете страни, за да предоставят възможно най-добрата помощ на своите граждани.

Проблеми с плащанията

Много руски пътници все повече се борят със сериозни логистични проблеми. Все по-често хората съобщават в социалните мрежи, че техните кредитни карти и други платежни средства не се приемат, след като различни руски банки бяха изключени от системата SWIFT за международни плащания. Според румънския туристически портал AirlinesTravel са засегнати и платежни системи като Apple Pay и Google Pay, както и тегленията от банкомати.