Кого праща София на Вашингтон за посланик?

Свят
20:58 - 14 Юни 2022
11139
Кого праща София на Вашингтон за посланик?

Бившият военен министър в служебния кабинет на Румен Радев Георги Панайотов вече е с подпечатани документи и тръгва за САЩ заедно с настоящата посланичка на Вашингтон в София Херо Мустафа. Панайотов е получил в понеделник акредитивните си писма и така новият му пост е окончателно парафиран. 

Кого обаче праща София отвъд Океана за свой представител? 

Още когато Панайотов стана отбранителен министър през май миналата година, Lupa.bg написа, че кариерата му на натовец, а с началото на войната в Украйна вече изявяващ се като ястреб срещу Русия, далеч не кореспондира с личния му живот.

Той е брат на крупен морски бизнесмен и ченге от бившата Държавна сигурност. Тодор Панайотов е един от собствениците на т.нар. "Ирландско" селище в новия град на Поморие, което бе замесено в резолюцията срещу България, приета през 2020 г. срещу България.

Тогава неуредени частни интереси бяха вкарани в документа от крайнолявата депутатка и сочена за руско прокси в ЕП Клеър Дейли от Ейре и предизвикаха бурна реакция у поморийци заради замесването на името на древно Анхиало в нечистия документ. 

Всъщност "Сънсет ризорт", както е името на въпросния комплекс, е собственост на няколко души и компании, сред които и министерският брат. Той е и мениджър, и управител, и миноритарен акционер на куп фирми, свързани с менажирането на огромния апартхотел и прилежащия му аквапарк. Справки в търговските регистри разкриват, че една от тях - "Сънсет Травъл 1" има солидни задължения към НАП в размер на над 200 хиляди лева, натрупани през 2021 г. от предходни лета.

Наша проверка разкри и че по-големият брат на бившия отбранителен шеф има картонче от бившата Държавна сигурност. Той е бил нещатен служител при ОУ на МВР в Бургас по линия на ПГУ и е работил в службите под псевдонима "Дринов", а е разкрит след проверка на общинските съветници в Поморие през 2013 г.

По информация на източниците ни в града и досега той, макар и не активен член на БСП, продължавал да гласува с "червена бюлетина", докато брат му - дипломатът Георги Панайотов гради шеметна кариера на Запад. Подобен е конфликтът и с наследника му в МО - Драгомир Заков, чийто баща пък е сътрудничил на тоталитарните служби. 

Георги Панайотов бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, като замества на поста Стефан Тафров. Той е работил и като заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море.

Тодор Панайотов е завършил икономическия университет Варна, специализирал „Маркетинг и мениджмънт в туризма” в САЩ – Тампа и Германия – Целе. Професионалната му кариера започва в кк „Слънчев бряг” през 1976 г., където е заемал длъжностите пиколо, сервитьор, администратор. Заемал е длъжност изпълнителен директор на „Интерхотел Поморие” и на комплекс "Елените".

Днес Херо Мустафа на изпроводяк написа: 

"Поздравления за посланик Георги Панайотов, който беше акредитиран в САЩ вчера. Преди заминаването си за САЩ, посланик Панайотов се срещна с посланик Мустафа. Те подчертаха силата на двустранните отношения и важността на силното партньорство в НАТО. Ние сме съюзници, партньори и приятели. Посланик Мустафа пожела много успехи в новото му приключение и му благодари, като с нетърпение очаква продължението на отличната им съвместна работа". 

А на мястото на Нейно превъзходителство у нас през есента пристига друг представител на Демократическата партия - назначеният от американския президент Джо Байдън Кенет Мъртън.