Кой е проф. Габровски?

Светилото в неврохирургията е симпатизант на ГЕРБ от години - личен приятел на проф. Асен Балтов

Здраве
10:40 - 05 Декември 2022
8233
Кой е проф. Габровски?

Голямата изненада от ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф. Николай Габровски от Институт "Пирогов" породи куп въпроси защо лидерът на партията Бойко Борисов се е спрял именно на него. 

Проф. Габровски обаче от години е неин симпатизант. Тъкмо по времето на директорския мандат на бившия депутат от ГЕРБ в предишния състав на НС проф. Асен Балтов, неврохирургът стана зам.-началник в "Н. И. Пирогов", като наред с това продължи да бъде завеждащ Клиниката по неврохирургия в болницата. 

Всяка сутрин тълпите от желащи да се консултират с него по неотложни мозъчни и гръбначни здравословни проблеми обграждат малкото фоайе пред нея и се надяват да зърнат професора.

Сочен за един от най-добрите в страната, проф. Габровски е известен не само с експертизата си в един от най-тежките дялове на медицината и занимаващ се с едни от най-сложните и дълги операции, но и с човешкото отношение спрямо пациентите. 

Проф. Габровски превърна Клиниката по неврохирургия в еталон за модерна медицина, базирана на доказателства, изгради революционно отделение по Съдова хирургия, което завежда един от колегите му - проф. Николай Велинов.

Двамата въведоха ендоваскуларното лечение на редица състояния и се пребориха, заедно с други техни колеги за поемането на разходите за суперскъпи медицински консумативи. 

Именно Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" е сочена за едно от звената на института, в което сътресения няма, а нивото на оборудване и хигиена - световни. 

Досега проф. Габровски странеше от политически коментари, но не скриваше разочарованието си от хаотично взиманите държавнически решения през последните години, касаещи сферата на здравеопазването. 

Точно преди 4 дни той разказа, че празнува четвърт век като лекар в болницата. "Беше за малко, беше временно. Много вода изтече и много неща видях - от най-красиви и възвишени постъпки, професионализъм, човещина и самоотверженост, до дребнаво и недостойно отстъпление от доброто и съзидателното.

Смениха се поколения лекари, хирургични техники и методи на лечение. Промени се разбирането ни за множество заболявания и възможностите ни да ги лекуваме. Но на фона на този поток от събития и съдби, болница Пирогов остана непроменена в същността си. Винаги с отворени врати, винаги с готовност да посрещне поредния пациент, независимо от състоянието му. Продължаваме напред", написа професорът. 

Николай Габровски е син на прочутия проф. Стефан Габровски, също изтъкнат неврохирург, изключително специализиран в лекуването на най-тежките мозъчни тумори и детски травми и състояния. 

Проф. Николай Габровски е роден на 27 ноември 1971 г. в София. Завършва медицина през 1996 г. след 6 години обучение в Медицинска академия, София, и една година в Медицински университет "Рене Декарт", Париж. 

Получава специалност по неврохирургия през 2004 г.

През същата година защитава дисертация за присъждане на научна и образователна степен "доктор" на тема "Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика"

През 1999, 2002 и 2007 г. специализира в Клиника по неврохирургия на проф. Брочи, болница "Еразъм", Брюксел, Белгия.

Първото му работно място, след като завършва, е в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ.