Кой и защо срути хърватското посолство в София?

Актуални новини
21:15 - 13 Февруари 2022
19494
Кой и защо срути хърватското посолство в София?

Една от старинните сгради в центъра на София загуби битката си за оцеляване през тази седмица. Красивият имот, който бе в отлично състояние и със здрава конструкция на столичната улица "Велико Търново" 32 в район "Оборище" бе разрушен. Сградата е загубила статута си на паметник на културата през 1993 г. и оттогава той не е възстановен. В нея се е помещавало посолството на Хърватия.

И жителите на района и общественици питат защо районната администрация е допуснало събарянето на сградата, при положение, че тя не е представлявала опасност за никого.

"Една от старините на София загуби битката си за оцеляване. Сграда в отлично състояние, много здрава и красива, преди да попадне в полезрението на съмнителни инвеститори", коментира във фейсбук бившият зам.-кмет на София археологът Тодор Чобанов.

Според него тук всъщност сме свидетели на две драми - първо, на загубата на културно наследство, невъзвратима и с това - на окуражаването на други мераклии да събарят подобни сгради, каквито в район "Оборище" има няколко под угроза. Другата драма е бездействието или даже съучастието на районната администрация.

"Защото вече е публична информацията, че това събаряне не е станало по реда на ЗКН и ЗУТ, а с някакъв неясен подпис от някой си в тази районна администрация, който бил разрешил да се извозват отпадъците. Т.е. заобикаляйки ред процедури, някой е осъдил тази къща на смърт, свеждайки я до строителни отпадъци. Позорно поведение за хора, на които плащаме заплатите.

Битката за тези сгради е битка за достойнството ни като общество и цивилизовани хора и тези, които съучастват в подобни позорища, имат място не в обществения апарат, а на подсъдимата скаймейка", написа Тодор Чобанов.

Според "Спаси София" "поредната частица от историята на София се заличава, за да отстъпи място на още един безличен 7-етажен блок." "Къщата на ул. Велико Търново 32 беше един от най-добре запазените автентични образци на междувоенния модернизъм в България, като до самото ѝ разрушаване беше поддържана в добър вид.

Уви, въпреки усилията на жителите на квартала, които отдавна се борят за спасение на старата къща, съдбата ѝ бе решена от поредната проява на алчност и желание всяко кътче на София да бъде застроено за максимална печалба", заявиха от неправителствената организация.

От "Спаси София" настояват Министерство на културата, Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Столична община да работят заедно, за да гарантират, че ще бъдат възстановени всички свалени статути на защита на сградите, носещи духа на стара София.

Възмущението си в социалните мрежи изрази и художникът и графичен дизайнер Чавдар Гюзелев. "Защо сринаха къщата на ул. “Велико Търново”? Тя е била със статут на паметник на културата, по-късно премахнат. През 2018 година започва процедура, която да върне нейния статут на паметник на културата. От тогава главният архитект на София спира да издава, каквито и да било документи, които да позволят събарянето на сградата. Това обаче прави районният кмет на Оборище от Демократична България Николай Александров.

Районният кмет на Оборище от Демократична България Николай Александров разрешава събарянето на сградата


Врътката е следната - Главният инженер на района незнайно защо издава План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци за премахване на съществуващата сграда. Благодарение на това, сградата вече не съществува. С това спира и процедурата, която да възстанови статута на къщата. Министерството на културата и главният архитект на София не са давали разрешение за това.

Аз, като избирател на ДБ, силно желая и ще очаквам с нетърпение обяснение на действията на Александров и разбира се, задействане на прокуратурата. Хубаво е да разберем и кои са инвеститорите, какви пари стоят зад тях, а и какво ще цъфне на мястото на чудесната, срината сграда", настоя за отговор Чавдар Гюзелев, който е и син на оперния гений Никола Гюзелев.

А ето и чиновническото разяснение на администрацията на район "Оборище" в лицето на кмета Николай Александров:

 Със Заповед № РА50-104/01.02.2018 г., издадена от на Главния архитект на СО е одобрен ПУП – ИПРЗ и РУП на нов УПИ VI-237 – за ЖС и ПГ /ПИ с идентификатор по КККР 68134.407.237/, кв. 557, зона Г-12, район „Оборище“ СО, съгласно който сградата, находяща се на ул. „Велико Търново“ № 32 не се запазва, а на нейно място е предвидена нова шестетажна жилищна сграда.

Постъпилите жалби срещу Заповедта са изпратени до АССГ съгласно изискванията на ЗУТ. С писмо от месец февруари 2021г. НАГ-СО уведомява районната администрация, че Заповед № РА50-104/01.02.2018г. на Главния архитект на СО влиза в сила на 14.12.2020г. Приложени са Решение на ВАС и АССГ.

През м.март 2018 г. е постъпило искане от инж. Винаров за деклариране на обект за недвижимо културно наследство- сграда с адрес ул. „Велико Търново“ № 32. Същото е препратено от районната администрация до Кмета на Столична община и Директора на НИНКН по компетентност. За последващи действия от страна на НИНКН и Министерството на културата по случая, районната администрация не е уведомена до момента.

На 09.12.2021 г. е внесено уведомление по чл.197 от ЗУТ за премахване на сградата с приложени:
Копие от актуални документи за собственост и скица на имота; Договор за разрушаване с фирма изпълнител; Проект по безопасност и здраве /ПБЗ/, съгласуван със СДВР-КАТ и Дирекция УАТ-СО; Проект за управление на стр. отпадъци /ПУСО/.
Съгласно разпоредбите на чл.197 от ЗУТ всеки собственик може да премахне свой законен имот след като уведоми общинската /районната/ администрация и след одобряване на проекти по част ПБЗ и ПУСО.

На 04.01.2022 г. проектите по част ПБЗ и ПУСО са одобрени от Главния инженер на района, съгласно дадените му правомощия от Кмета на Столична община.

На 08.02.2022г. премахването на сградата е започнало.

На 10.02.2022г. в район „Оборище“ е постъпило писмо от Главния архитект на СО, с което ни препраща писмо, издадено от Директора на НИНКН. От същото е видно, че предстои внасяне на предложение от НИНКН до Министъра на културата, което ще бъде представено за разглеждане на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности по чл.64, ал.2 от ЗКН във връзка с искането за промяна на статута на сградата на ул. „Велико Търново“ № 32.

На 10.02.2021г. от служители на района е залепено указание за незабавно спиране на строителните дейности до изясняване на случая. Изпратено е писмо до Кмета на СО, НАГ-СО, Министерството на културата и НИНКН с молба за методически указания.

На територията на район „Оборище“ се намират много сгради, образци на архитектурното, историческото и археологическото наследство. Един от приоритетите на районната администрация е те да бъдат съхранени. Във връзка с това в периода 2020-2021г. бе извършено основно проучване на сградите, паметници на културата с отнет статут в местност „Зона Г-14“. Бе предложено връщане на статута на културни паметници на 20 бр. сгради. Районната администрация запозна с разработката Главния архитект на Столична община.

Оставам на разположение при нужда от допълнителна информация."