Кой какво празнува на 2-и февруари

Църквата чества Сретение Господне, народният обичай - Петльовден

Новини
08:00 - 02 Февруари 2020
6957
Кой какво празнува на 2-и февруари

Какъв празник всъщност е днес? Вариантите са няколко, любопитни са легендите за този ден. Православната църква днес чества Сретение Господне – един от 12-те големи християнски празници през годината. Навършват се 40 дни от раждането на Исус Христос.

Според закона на Мойсей, всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога, а на 40 дни от рождението му майката да принесе в жертва агне. На бедните се позволявало да донесат два гълъба.

Затова Дева Мария донесла Младенеца в Йерусалимския храм и донесла и спазвайки повелята, заклала птиците. Така от онези древни времена до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането на дете майката да го носи в църква, за да го представи на Бога, като се прави угощение в чест на детето.

2-ри февруари обаче мнозина наричат Петльовден, или денят на мъжката рожба, колкото и шеговити и пикантни версии да има датата.

Една от легендите за този празник ни връща във времената, когато народът ни е плащал т.нар. кръвен данък и малки момчета са били вземани от родителите им за еничари. Една от майките обаче събрала смелост, скрила сина си и отказала да го даде на Заканата била, че на другия ден ще заколят детето, ако отново откаже да го даде. Тогава отчаяната жена отвърнала, че е готова сама да убие детето си, отколкото да го отведат за еничар.

Майката отвела и скрила рожбата си надалеч и заклала петел, а с кръвта му намазала прага на дома си.

Когато турците пристигнали, били стъписани от постъпката й. Твърди се, че това е поводът да се смята, че празникът е на мъжката рожба и на мъжкото начало.

На този ден остава традицията да се коли черен петел. Още от есента се определял един петел за "баща" в кокошарника, но и втори - за Петльовден. Това трябвало да направи майката на момчето.

Жените, които нямали мъжки рожби, също празнували на този ден, за да се сдобият с момче. "Но която няма момче не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да й го заколят", гласи поверието. 

Някои твърдят, че денят припознават за празник хората с различна сексуална ориентация, но про гей активистите по-скоро отбелязват 17 май, като международен ден за борба срещу хомофобията.