Кой окървави Нова Зеландия ?

Ултранционалист и последовател на Андерш Брайвик е мозъкът на атентата

Новини
12:52 - 15 Март 2019
1829
Кой окървави Нова Зеландия?

Касапницата в Нова Зеландия срещу мирни мюсюлмани е предизвикана от ултранационалист и последовател на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. 28-годишният австралиец Брентън Тарант е мозъкът на днешния атентат, потвърдиха новозеландските медии. Оказа се, че нападението срещу двете джамии в Крайстчърч е било много внимателно и продължително планирано.  

Тарант разкри самоличността си малко преди да изпразни няколко пълнителя в телата на десетките жертви и стотици ранени. Той публикува множество снимки с оръжия и пълнители и линк към манифест от 73 страници за действията си. Полицията на Нова Зеландия призова хората да не споделят "изключително тъжните кадри", свързани с нападението. "Манифестът" съдържа пасажи за "балканизация", включително и параграф за Косовския конфликт, като открито се обявява срещу нахлуването на мюсюлмани както в частност на полуострова, така и изобщо в християнския свят. 

Ето как се заканва Тарант в обръщение в социалните медии малко преди да започне безразборната стрелба: 

Тарант разкрива мотивите си, включително да "създаде атмосфера на страх" и да "подбуди насилие" срещу мюсюлманите. Представя автобиографични подробности. Съобщава, че е вдъхновен от норвежкия масов убиец Андерш Брайвик и Дарън Осбърн, който нападна джамия в лондонския квартал "Финсбъри парк". Оказва се, че той е последовател и на балкански националисти, включително на осъдения от Хагския трибунал Радован Караджич. Преди да започне атаката в джамията той е пуснал да звучи публично на високоговорител песен, възхваляваща действията на касапина от Сребреница.