Кои са българските спортисти , при които е имало съмнения за пола

Коментар на журналиста Асен Минчев

Актуални новини
18:09 - 03 Август 2024
4274
Кои са българските спортисти, при които е имало съмнения за пола

Мария Ненкова, голямата волейболистка от "Миньор" Перник, има много силен удар на мрежата, който мнозина дефинират като мъжки. Определят е като "не само жена", има съмнения в пола ѝ. Друг наш случай е със ски бегачката Кръстана Стоева. Тя за пръв път се доближава до европейския елит - в челната десетка на олимпийско състезание. Това каза в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" журналистът Асен Минчев.

По думите ѝ през 1968 г. Стоева се е подложила на лечение в "Майчин дом". "В два случая българки са били засегнати от участието на атлетки, за които е имало съмнения за пола. Единият е на Тамара и Ирина Прес. На олимпийските игри в Токио през 1964 г. втората печели първото място на хвърляне на диск, в резултат на това д-р Виржиния Михайлова, елитен спортист у нас, завършва четвърта. Щеше да спечели бронзов медал, ако не беше Тамара Прес. Контролът на пола влиза от Игрите в Гренобъл през 1968 г. Оттогава сестрите Прес изчезват от международни състезания", разказва той.

Според него друг подобен случай е този на Александра Чудина. "Тя е известна съветска волейболистка, капитан на ционалния отбор и световна рекордьорка на скок на височина. За нея е имало съмнения, че не е жена", допълва Минчев.