Кой ще плаче днес - Манчестър Сити или Ливърпул?

Двата тима решават битката за титлата в Англия, шефовете на Премиър лийг са подготвили по един трофей и на двата стадиона, оригиналът ще е на "Етихад"

Спорт
11:51 - 22 Май 2022
2362
Кой ще плаче днес - Манчестър Сити или Ливърпул?

Манчeстър Сити и Ливърпул решават шампионския ребус този уикенд. В неделя, 22 май, двата тима домакинстват на два мидландски отбора, съответно на Астън Вила и Уулвърхемптън. Срещите са с начален час 18:00 българско време.

Към момента "гражданите" имат минимално предимство от точка пред мърсисайдци, които ще се надяват на грешна стъпка на своя противник. Отборът, воден от Хосеп Гуардиола, освен своите 90 точки в актива си, има и по-добра голова разлика от "червените" на Юрген Клоп - "небесносините" са отбелязали пет попадения повече и са допуснали едно по-малко от Ливърпул, което в случая ще изиграе важна роля, ако двата отбора завършат с равен брой точки и се наложи фотофиниш.

Манчестър Сити - Астън Вила

Ако Манчестър Сити победи Астън Вила, ще спечели четвърта титла в последните пет години. При равенство на "гражданите" и победа на "червените", то златните медали ще бъдат за Ливърпул.

В последния кръг лидерът Сити допусна грешна стъпка при визитата си на Уест Хем (2:2), което даде надежда на Ливърпул за титлата. Преди това тимът на Пеп Гуардиола демонстрира голова мощ, реализирайки по пет гола във вратите на Нюкасъл и Уулвърхемптън, като само "свраките" успяха да вкарат отвърнат с попадение.

Сблъсъкът между "гражданите" и Вила е и доста любопитен от още един аспект - гостите от Бирмингам биха имали сериозна финансова облага, ако Манчестър Сити стане шампион на Англия. Миналото лято Астън Вила продаде Джак Грийлиш на "небесносините", а клубовете подписаха клауза, при която титла на Сити носи бонус в размер на 18 млн. евро за "виланите".

Така феновете на Ливърпул ще следят мача със свити сърца. "Червените" обаче първо трябва да си осигурят трите точки при домакинството на Уулвърхемптън преди да мислят за двубоя в Манчестър.

Феновете на мърсисайдци се надяват тяхната легена Стивън Джерард, който е мениджър на Астън Вила, да помогне с каквото може и неговият отбор да не загуби в мача на "Етихад".

Манчестър Сити е безапелационен срещу Вила в последните шест мача - отбеляза 17 попадения срещу само четири на сметката на бирмингамци.

Ливърпул - Уулвърхемптън

Битката с Уулвърхемптън ще даде допълнителен стимул за Юрген Клоп и неговите момчета преди финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид. В предния кръг, срещу Саутхемптън (2:1), мърсисайдци измъкнаха трудно победата, печелейки трите точки на юг след куриозен гол във вратата на "светците".

В последните си три двубоя във Висшата лига Ливърпул беше доста пестеливн откъм попадения и това позволи на Манчестър Сити да го задмине по голова разлика. "Червените" от "Анфийлд Роуд" завършиха 1:1 с гостуващия Тотнъм, а след това спечели с по 2:1 двете си срещи далеч от дома - срещу Астън Вила и Саутхемптън.

Именно на "Сейнт Мерис" футболистът на Ливърпул Джо Гомес получи поредната си контузия. Той изкълчи левия си глезен точно преди края на първото полувреме. Заради травмата 24-годишният защитник е под въпрос за следващите мачове на мърсисайдци. Юрген Клоп ще се опита да го съхрани и възстанови за 28 май, когато е битката за Шампионската лига с Реал Мадрид.

Белгийският нападател Дивок Ориги, който също е с травма, ще премине медицинските прегледи преди официализирането на трансфера си в Милан след финала на Шампионската лига. На следващия ден, след двубоя в Париж, белгиецът ще бъде свободен да пътува за Милано за финализирането на трансфера си.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви, че не е много вероятно, но все пак има шанс тимът да изпревари Манчестър Сити и да спечели титлата във Висшата лига в последния кръг този уикенд.

"Възможно е. Не много вероятно, но възможно", така Клоп определи шансовете на Ливърпул за титлата.

"Разбира се, че е малко вероятно, защото Астън Вила първо ще играят в четвъртък, а срещу Бърнли ще им е трудно, тъй като тимът се бори за оцеляване", коментира още германският специалист.

"Но това е футболът. Когато Манчестър Сити стана шампион през 2019-а, беше заради 11 милиметра", добави Юрген Клоп, визирайки изчистването на топката от голлинията от Джон Стоунс при мача между Ливърпул и "гражданите" тогава.

Мениджърът на мърсисайдци добави, че очаква гореща атмосфера при домакинството на отбора срещу Уулвърхямптън.

"Няма да се предадем до последно. Ще се опитаме да спечелим титлата. Атмосферата ще е изключителна. Ще видим какво ще се случи, но на първо време сме концентрирани върху себе си", завърши Юрген Клоп.

Ливърпул спечели 15 от последните си 17 двубоя във Висшата лига, като мърсисайдци отбелязаха минимум два гола в 34 от последните си 42 срещи за първенство.

"Вълците" не успяха да вземат пълния комплект точки в последните си шест мача в Премиършип (записаха само две равенства), а срещу Ливърпул се провалиха в шест от шест възможни сблъсъка на ниво "Висша лига", като имат голова разлика 1:11.

Трофеят

Ръководството на Висшата лига е подготвило два трофея, които ще бъдат съответно на двата клубни стадиона - "Етихад" и "Анфийлд Роуд" за последния ден от напрегната битка в английското първенство.

Оригиналният трофей ще бъде на стадиона на Сити, тъй като вероятността отборът от Манчестър да спечели титлата е далеч по-голяма, отколкото да направи грешна стъпка срещу Астън Вила. Край река Мърси ще бъде дубликатът.

Главният изпълнителен директор на Премиър лийг Ричард Мастърс ще бъде в Манчестър, докато временно изпълняващият длъжността президент на Висшата лига Питър Маккормик ще присъства на "Анфийлд Роуд".

Сценарият, при който Сити и Ливърпул играят пряк мач за титлата

Съществува сценарий, който може да доведе до допълнителен мач между двата отбора, който да реши титлата. Той обаче изглежда по-скоро като научна фантастика, а не като реалност. Такъв мач би бил възможен, ако двата отбора завършат с равен брой точки и абсолютно еднаква голова разлика.

Това може да се случи, ако Манчестър Сити загуби от Астън Вила с 0:6, а в същото време Ливърпул и Уулвърхемптън направят истинско шоу и завършат при равен резултат 5:5.

Тогава двата отбора ще имат еднакъв брой точки по 90, еднакъв брой отбелязани голове по 96 и еднакъв брой допуснати голове – 30, а головата разлика ще е 66.

Ако това случайно се случи, ще се играе плейоф на неутрален терен, чиито формат, дата, час и място ще определи Висшата лига.

Подобно нещо не се е случвало в историята на английските шампионати, а е малко вероятно и сега да се случи.