Кой ще разкара нацистите от "Еделвайс" от Алеята на книгата?

Писателската общност мълчи за присъствието на хитлеристка пропаганда на празника на четенето

Култура
16:01 - 08 Септември 2023
6032
Кой ще разкара нацистите от "Еделвайс" от Алеята на книгата?

Прокуратурата, Асоциацията "Българска книга" и институциите продължават да си затварят очите пред присъствието на издателство "Еделвайс" на "Алеята на книгата" в София. Освен хиляди читатели и десетки хора от бранша, за кипренето на неонацистиките издания на фирмата с име на цвете до НДК алармира и българският П. Е. Н. център.

В декларация българската секция на международната неправителствена организация, която обединява професионалните писатели и журналисти, посочва, че издателството разпространява нацистка пропаганда, и настоява за действия от властите. Въпросът се повдига за пореден път в последните месеци, но шансовете за реакция преди края на книжното изложение изглеждат минимални - организаторите са сигнализирали прокуратурата и чакат тя да разследва, а за резултати от проверката засега не са известни.

"Алея на книгата" - едно от популярните културни събития в столицата, се провежда от 4 до 10 септември в пешеходната зона на бул. "Витоша" и парка пред Националния дворец на културата (НДК). Организатор е Асоциацията "Българска книга" - единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната.

В изложението участват над 140 издателства, сред които "Еделвайс". На сайта си издателството посочва, че основните области на публикуваните книги са българска история, военна история на ХХ век, публицистика, политика и политическа философия и др. Сред представените книги на сайта и на щанда пред НДК са "Войната на Хитлер" на Дейвид Ървинг, "Хитлер - роден във Версай" на Леон Дегрел, "Бялата смърт - Симо Хаюха" на Тапио Саарелайнен, "България и Балканският съюз" на Гаврил Занетов.

"Еделвайс" гордо рекламира хитлеристките си книжки и сочи с пръст недоброжелателите

В позицията си българският П.Е.Н. център нарича неадекватна позицията на Асоциацията "Българска книга", че случаят трябва да се разследва от прокуратурата, и изразява "изненада от мълчанието на писателската общност" по казуса. "Отварянето на страниците само на една книга, примерно "Новата българка" на Фани Попова-Мутафова, е достатъчно разследване. Книгата е издадена без предговор и без никакъв коментар от историк, който да изясни контекста и да осъди нацистката пропаганда, съдържаща се в есетата. Това е недопустимо, още повече че в последните месеци имаше видима ескалация на антисемитизма.

"България е известна по света със спасяването на 48 хил. евреи. Сега ли точно ще започнем да работим срещу себе си с мълчание при такива казуси", се казва в декларацията, под която стоят имената на Амелия Личева, Владимир Зарев, Георги Константинов, Здравка Евтимова, Мирела Иванова, Митко Новков, Петър Чухов, Силвия Чолева и др.

Авторите посочват, че не смятат за цензура премахването на книги, "които насъскват към омраза към "юдео-масонската клика", и напомнят, че към нея е бил причислен и самият П.Е.Н. клуб през 1941 г., когато е закрит със Закона за защита на нацията (ЗЗН), а Дора Габе е изселена и лишена от граждански права. "Защитавайки нецензурирането на продукцията на "Еделвайс" и легитимирането им на Панаира на книгата, ние отново заставаме срещу Дора Габе и нейната памет, а тя впоследствие става дългогодишен председател на П.Е.Н. Другият избор е да застанем на страната на един друг председател на П.Е.Н., Богдан Филов, лично отговорен за прокарването на ЗЗН", се подчертава в декларацията.