Кой ще спечели Световното по футбол?

Футбол
15:17 - 03 Октомври 2022 (обновена)
3832
Кой ще спечели Световното по футбол?

По-малко от два месеца остават до началото на Световното първенство по футбол в Катар, а феновете вече си задават въпроса кой ще грабне купата за най-добър отбор в света. Обичайните фаворити са начело на прогнозите, но никога не трябва да изключваме възможността за изненадващи обрати.

Платформите за онлайн залози също са в очакване на Световното първенство по футбол 2022 и вече приемат прогнозите на запалянковците за някои от основните дългосрочни пазари. Сред тях най-популярни са тези за победител в групите, топ голмайстор и разбира се световен шампион. Според футболните фенове, най-големи към момента са шансовете на многократния шампион Бразилия, с коефициент от 5.00, следван от Аржентина, Франция и Англия със 7.50 (към 28.09.2022).

Фаворитът Бразилия

Неслучайно начело на прогнозите стоят именно бразилците. Те успяха да се класират с 14 победи и 3 равенства и застанаха начело на южноамериканската квалификационна група, което ги поставя в по-добра позиция от Световното в Русия през 2014. Предпоставка за успеха е и звездният отбор на Тите, включващ някои от най-големите имена във футбола в момента, сред които Неймар, Пакета, Коутиньо, Каземиро.

Друга предпоставка за успеха на бразилците е фактът, че познават добре първите си трима съперници в груповата фаза. Изненадващо, две групи на Световното първенство ще бъдат почти идентични с тези от 2018 г., тъй като Франция, Дания и Австралия отново се изправят едни срещу други в група D, докато Бразилия, Швейцария и Сърбия също се срещат в груповата фаза за втори пореден път, тъй като Камерун заема мястото на Коста Рика от предишния турнир.

Аржентина
Следващият фаворит за купата на Мондиал 2022 е Аржентина, която не е печелила първенството от 1986 г. Според математически алгоритъм, който правилно предвеща триумфа на Германия през 2014 и Франция през 2018, именно аржентинските национали ще спечелят приза в Катар и то в мач срещу Англия. Математическият модел взема под внимание набор от фактори, включително способностите на тима, социално-икономическите фактори и дори брутния вътрешен продукт на населението. Ако моделът се окаже прав, това ще бъде третата му вярна прогноза и ще означава трета световна титла за Аржентина.

Франция
Французите ще се опитат да защитят титлата си на Световното първенство в Катар през 2022 г. и да станат първият отбор, успял да го направи, след като Бразилия вдигна трофея в два последователни Мондиала през 1958 и 1962 г.

Звезди като Килиан Мбапе, Пол Погба, Уго Лорис и Орелиен Чуамени са готови отново да се появят на световната сцена, за да се опитат да отведат Les Bleus до следващата победа. Въпреки това четирима от последните пет победители на Световната купа се провалиха в следващия си турнир, не успявайки да преминат отвъд груповите фази. Това включва отбора на Франция от 2002 г., който не успя да продължи напред, след като спечели трофея за първи път през 1998 г.

Феновете могат да очакват вълнуващ реванш на мачовете от 2018 г., където петлите победиха аржентинците с 4-3, тъй като Франция ще се изправи срещу отбор от група C на осминафиналите, ако излезе от групата. Освен Аржентина, в група C са още Саудитска Арабия, Мексико и Полша, като всеки един от тези отбори би бил по-предпочитан съперник за французите.

Англия

След като стигна до полуфиналите на Световното през 2018 г. в Русия и загуби с дузпи от Италия на финала на Евро 2020, Англия ще се бори да достигне до финала на турнира в Катар. Освен това Трите лъва ще се изправят в първата по рода си „Битка за Великобритания“ срещу отбора на Уелс на 29 ноември. Очакванията към звездния състав на Гарет Саутгейт са високи, а ако успеят да спечелят Мондиала, това ще бъде първият им световен трофей от 1966 г. насам.