Койна Русева грабна "Икар" за главна женска роля, но за мъжки персонаж

Нещо за четене
22:41 - 27 Март 2022
10073
Койна Русева грабна "Икар" за главна женска роля, но за мъжки персонаж

Койна Русева грабна "Икар" за водеща женска роля, макар че всъщност тя играе мъж в спектакъла на Николай Поляков "Майстора и Маргарита" в Младежкия театър. Талантливата актриса влиза в образа на Булгаковия герой Воланд. Театралната статуетка в категорията "водеща мъжка роля" пък отиде при Владимир Карамазов за ролята му на кандидат-президента в постановката на Явор Гърдев "Опашката" в Плевенския театър. Самият актьор обаче не присъства на церемонията по връчването на наградите "Икар" в Народния театър.

"Икар" за най-добър спектакъл отиде при Народния театър за постановката "Бурята" на американския режисьор Робърт Уилсън.

Събитието започна с "Одата на радостта"  - химна на Европа в изпълнение на трио "Вива", в знак на съпричастност към пострадалите от войната в Украйна. След това на няколко пъти творците издигнаха глас срещу войната в Украйна. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев също каза "Не на войната" и помоли всички в препълнената зала мощно да повторят този призив за мир.

Водещи на церемонията бяха директорът на Театър "Възраждане" Роберт Янакиев и неговите колеги от трупата Виттория Николова, Лиляна Шомова, Йордан Ръсин и Ивайло Драгиев.

А събитието завърши с песента "Де е България" и с "Многая лета", изпълнени от смесен хор "Света София" под диригентството на маестро Валентин Бобевски.

Публиката се наслади на специално музикално изпълнение на Любо Киров, Станислав Сланев – Стенли и на Христо Мутафчиев, които изпяха съвместната си песен "Където няма време".

"Без колебание, ние се противопоставяме на агресията в името на мира и свободния избор, като изразяваме своята безрезервна подкрепа към борците, които бранят тези свещени ценности. Всеки от нас трябва да бъде такъв боец. Грижата за свободата и хармонията е ежедневна грижа", каза в началото водещият Роберт Янакиев.

Наградата за дебют получи режисьорът Димитър Илиев - за Shopping And Fucking от Марк Рейвънхил ("Ялта арт рум").

За поддържаща мъжка роля бе отличен Севар Иванов за Агатон във "Федра сияйната" от Петър Пламенов (реж. Бойка Велкова, Театър "Азарян"), а за поддържаща женска - Христина Джурова за Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна).

Севар Иванов грабна "Икар" за поддържаща мъжка роля за Агатон във "Федра /сияйната/" от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър "Азарян"

За сценография бе отличена Илияна Кънчева за "Галерия Стриндберг", за майсторско техническо осъществяване - Пловдивския театър  за "Коприна", а за авторска музика - Николай Иванов за "Шахнаме: Сказание за Зал" по Фердоуси (реж. и сценарист Елена Панайотова, Театър "Азарян").

"Икар" за драматургичен текст получи "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, а за критически текст - Камелия Николова за "Режисьорите в европейския театър" (Институт за изследване на изкуствата към БАН, "Хомо луденс" и "Литературна къща").

За постижение в кукленото изкуство бяха отличени Мила Коларова и Румен Гаванозов за "Малката нула" в Столичния куклен театър и фондация "Горе на дървото", а за куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Линдгрен (реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол).

За поддържаща женска Икарът отиде при Христина Джурова за ролята й на Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

В категорията за атракционно и вариететно изкуство престижната статуетка отиде при Вариететен театър (София) за иновативност в спектакъла "Web бурлеска" За съвременен танц и пърформанс бе отличен Александър Георгиев за The Power Of S (ДНК).

Човекът глас Симеон Владов получи "Икар" за дублаж за озвучаване на всички роли на Еди Мърфи, а наградата за дублаж при жените отиде при Ася Рачева за д-р Бедилия в "Ханибал".

Наградата на публиката бе в три категории - за най-добър съвременен танц и пърформанс - "Невъзможни действия", за най-добър куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче", и за най-добър драматичен спектакъл - "Ива е онлайн".

Именитият режисьор Асен Шопов получи "Икар" за изключителен принос в областта на българския театър 

Братята циркови артисти Марио и Калин Москови получиха приз за приноса им в цирковото изкуство, а директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос - наградата на Акт-Унима за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Наградата за изключителен принос в областта на музиката бе връчена на певицата Мими Николова, за чест и достойнство - на актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър, и за изключителен принос в областта на българския театър - на режисьора Асен Шопов.