Кокаинът в Бургас оценен на над 5 милиона лева

До 15 години затвор и 100 бона обезщетение предвижда законът за наркобандата

Крими
09:51 - 18 Август 2019
1982
Кокаинът в Бургас оценен на над 5 милиона лева

До 15 години затвор предвижда законът за намерения вчера кокаин в Бургас. Рекордното количество от 76 килограма бе скрито в кашони от банани.

Пратката пристигнала на 29.07.2019 г. от Еквадор през Италия в Пристанище "Бургас". Получател е било българско търговско дружество. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера.

По случая е извършен оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на множество свидетели и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество. Пробата е показала, че то реагира на кокаин. Прокурорът, водещ разследването - Георги Чинев е съобщил, че законът предвижда лишаване от свобода за срок от 5 г. до 15 г. и глоба в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.

Старши комисар Калоян Калоянов е посочил, че наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митническия контрол. Той е отбелязал, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 лв., като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество - получател в страната ни, притежава подобни складове и в София, Варна и Пловдив. Той е добавил, че по първоначални данни чистотата на открития кокаин е изключително висока.