Коклюш върлува в 4 общини в Кюстендилско

Заразените са общо 8, но от началото на април са 5

Новини
14:25 - 20 Април 2024
2254
Коклюш върлува в 4 общини в Кюстендилско

В 4 общини на Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Бобов дол и най-малката Трекляно, от началото на 2024 година са регистрирани случаи на коклюш, казаха от РЗИ. Случаите общо са 8, а само от началото на април са 5. Те са без епидемична връзка помежду си. Две новородени от Кюстендил починаха от заболяването.

Две бебета са починали след заразяване с коклюш
Едното от заболелите деца се лекува у дома, другите две са в болницата. Не се налага въвеждане на ограничителни мерки или на карантина в 12-хилядния ромски квартал "Изток", където са семействата на двете починали новородени.

Това каза за БНР кметът на Кюстендил инженер Огнян Атанасов. Пропуски във ваксинационния режим водят до увеличаване на случаите на коклюш, каза общопрактикуващ лекар от Дупница, където също има установен случай и прието за лечение в болница дете.

"То е вследствие на пропуснати ваксинации. Не мисля, че ромите, не, не, не, ромите са най-дисциплинирани, когато ги повикаш, другите майки са много така с настояване, те просто са антиваксъри, те са антиваксъри, не желаят децата им да се ваксинират, поради техни съображения, това, което са прочели, където са чели в интернет, във Facebook и така нататък", каза медикът.