Кокосова супа в тиква (+ още нещо по вкус за изненада)
за 4 порции, 40 мин
Продукти
4 малки тикви или 1 голяма
1 морков
1-2 коренчета магданоз (може да се замени с парче пащърнак или целина)
1 глава лук
20 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 с.л. сусамово олио (може да се замени с друго олио или зехтин)
450 мл зеленчуков бульон
200 мл кокосово мляко (може да се замени с течна сметана или прясно мляко, в които са накиснати кокосови стърготини и е прецедено с изстискване на стърготините)
200 мл прясно мляко
½ връзка пресен кориандър или магданоз
½ лайм на сок (може да се замени със сок от лимон)
1 щипка кокосова захар или кафява захар
Още нещо за изненада по вкус: 250 г готови обелени и бланширани скариди или т.нар. рачешки ролца, или риба тон, или пилешки, пуешки гърди и др.
Приготвяне
Изрязват се капачета на тиквите, изчиства се семето и се издълбава почти до кората, като се внимава да не се пробие. Издълбаните тикви се оставят във фурната на 80 градуса да се подсушат.
Издълбаното от тиквата се нарязва на малки парченца. Обелените моров и корен магданоз се нарязват на малки кубчета. Обелените лук, чесън и джинджифил се наситняват и се сотират в загрятото сусамово олио 1-2 мин.
Прибавят се парченцата моркови, магданоз и тиква и се запържва още 2-3 мин.
Сипват се бульонът, кокосовото мляко и прясното мляко и се готви на тих огън около 20 мин. Супата се пасира, кипва отново.
Прибавят се скаридите или каквото друго е предпочетено, и се готви още 5 мин. на съвсем тих огън.
Подправя се със сол, черен пипер, сока от лайм и кокосовата захар.
Супата се разпределя в тиквите и се поръсва с наситнения кориандър.