Коледа с Lupa.bg: Билкова печена шунка (цяло парче свинско месо)
Продукти
1,5 кг цяло парче свинско месо за печене
сол и черен пипер
3 клонки розмарин
2 скилидки чесън
4 малки глави лук
400 мл зеленчуков бульон
Приготвяне
Повърхността на по-мазното отгоре цяло парче свинско месо се нарязва на малки ромбчета – разрези на кръст с много остър нож само на 1-2 мм дълбочина.
Месото се натрива със сол и черен пипер.
Клонките розмарин се накъсват на малки парченца, чесънът се нарязва фино и се пъхват в разрезите.
Парчето месо се слага с разрезите надолу в тава.
Лукът се обелва, разполовява се и се подрежда около месото.
Сипва се 200 мл от зеленчуковия бульон.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30 мин.
Месото се обръща, сипва се втората порция бульон и се пече още 90 мин. на 180 градуса.
Полива се със соса от печенето от време на време. Ако е нужно, се сипва малко вода – течността в тавата трябва да е около 1,5 см.
2 с.л. сос от печенето се разбърква с ½ ч.л. сол. На 90-ата минута се намазва месото, градусите на фурната се увеличават на 200 и се пече 20-25 мин., докато коричката стане много хрупкава.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.