Коледа с Lupa.bg: Хрупкава елха с микс от подправки
за 6 броя
Продукти
80 г мед
80 г кафява захар
160 г бяла захар
15 г сух микс от коледни подправки на прах - канела, джинджифил, анасон, карамфил, бахар и др.
още 2 ч.л. канела
250 г масло
600 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
130 г пудра захар
2 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Медът, кафявата и бялата захар, микс подправките, допълнителната канела се кипват със 100 мл вода. Добавя се маслото на парченца постепенно. Оставя се да изстине.
Разбъркват се брашното и бакпулверът, добавят се към маслената смес и се омесва гладко тесто. Разделя се на 2 топки, завива се в прозрачно фолио и се оставя поне 2 часа в хладилника.
Една по една топките тесто се разточват на кора с дебелина около 3 мм.
Изрязват се звезди с различна големина – от 2-3 см до 12 см например. Подреждат се веднага в плитка тава с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 190 градуса 12-14 мин. Оставят се да изстинат в тавата.
Смесва се 100 г пудра захар с лимоновия сок. С тази глазура като с лепило се слепват звездички една върху друга, като се започне с най-големите.
Отгоре на получулите се елхички от курабийки се поставя по една малка звездичка вертикално. Елхите се заснежават с останалата пудра захар.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.