Коледа с Lupa.bg: Лимонови пържоли с пащърнак и арпаджик
за 6 порции, 120 мин
Продукти
1,5 кг цяло парче свински котлети с кост
150 г много дребен лук – арпаджик
500 г пащърнак
2 лимона
сол и черен пипер
2 с.л. свинска мас или масло
2 с.л. наситнен магданоз
1 ч.л. мащерка
500 мл месен бульон
3 с.л. масло
3 с.л. ябълково желе или от дюли
Приготвяне
Арпаджикът- дребният лук, се обелва. Обеленият пащърнак се нарязва на филийки. Лимоните се нарязват на кръгчета.
Подсушеното месо се натрива със сол и черен пипер и се завързва в стегната форма с кухненски конец. Запържва се в разтопената свинска мас от всички страни до златисто кафяво.
Месото се слага в тава заедно с мазнината. Наоколо се подреждат пащърнакът, арпаджикът и лимоните. Поръсват се с магданоза и мащерката. Сипва се бульонът.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 1 ч. – 1 ч. 30 мин. Полива се често с течността в тавата.
Разтопява се маслото с желето и се намазва свинското около 15 мин. преди края на печенето.