Коледа с Lupa.bg: Портокалова патица с бадеми
за 8 порции, 45 мин + печенето
Продукти
1 патица около 2 кг
2 кисели ябълки
2 с.л. лимонов сок
2 клонки мащерка
1 клонка розмарин
8 портокала
80 г смлени бадеми
½ ч.л. счукан бахар
сол и черен пипер
300 мл птичи бульон
2 с.л. мед
40 мл портокалов ликьор (може и без него)
Приготвяне
Обелените и почистени ябълки се нарязват на кубчета. Поливат се с лимоновия сок. Изрязват се филетата от ципите на 2 обелени портокала и се смесват с ябълките. Прибавят се бадемите, бахарът, сол и черен ипер и се разбърква.
Подсушената патица се подправя отвън и отвътре със сол и черен пипер. Напълва се с плодовата смес и се зашива отворът. Слага се в тава с гърдите надолу и се сипва 200 мл гореща вода. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 1 ч. и 30 мин., като се полива с бульона.
Обелват 5 портокала и се нарязват на филийки. Изрязва се на тънки ленти кората на последния портокал и се изцежда сокът. Патицата се обръща, добавят се филийките портокал, сокът и кората и се пече още 30 мин., като се полива със соса от печенето да се зачерви до хрупкавост. Изважда се от фурната, слага се в чиста тава, намазва се с меда и се връща в изключената фурна за 15 мин.
Отстранява се повечето мазнина на соса от печенето (не се изхвърля, а се съхранява в хладилника и се използва патешката ароматна мас). Сосът се разбърква с портокаловия ликьор и се поднася към патицата с портокаловите филийки.