Коледа с Lupa.bg: Пуйка с дреболийки (+пържени ябълки и кестени)

за 8 порции, 60 мин + печенето

Кухня
12:17 - 22 Декември 2023
4510
Коледа с Lupa.bg: Пуйка с дреболийки (+пържени ябълки и кестени)

Продукти

1 пуйка 3-4 кг с дреболийки

3 малки хлебчета или 3 филии хляб

100 мл прясно мляко

150 г пилешки дробчета

2 кисели ябълки

1 скилидка чесън

150 г лук

50 г масло

150 г пушен бекон

2 клонки мащерка

500 г сварени и обелени кестени

3 яйца

50 мл бренди

сол и черен пипер

3 дребни ябълки

1 яйце

малко брашно и олио

120 г галета

 

Приготвяне

Хлябът се накисва в прясното мляко. Дреболийките се нарязват на дребно и с обеления наситнен лук се запържват в 30 г разтопено масло. Добавя се беконът на ленти и се пържи още малко. Прибавят се обелената скилидка чесън и клонките мащерка и се запържва 3 мин.

Добавят се обелените и нарязани на малки парченца кисели ябълки и 300 г нарязани кестени. Разбърква се и се маха от котлона. Изстисква се хлябът и се прибавя в плънката. А накрая и разбитите яйца с брендито, сол и черен пипер.

Подсушената пуйка се подправя отвън и отвътре със сол и черен пипер. Напълва се с плънката и се зашива отворът. Поставя се в тава с гърдите надолу и се покрива с останалото масло на люспи.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 2 ч. и 30 мин. На половината от времето пуйката се обръща и се прибавят наоколо останалите белени цели кестени. Може да се добави малко вода или бяло вино. Изпечената пуйка се завива с алуминиево фолио и се оставя в изключената фурна 20 мин.

Малките ябълки се обелват и изчистват се нарязват на кръгчета. Овалват се в брашно, потапят се в разбитото яйце и накрая в галетата. Изпържват се в загрято олио. Поднасят се към пуйката заедно с кестените и прецедения сос от печенето на пуйката.