Коледа с Lupa.bg: Венец-пастет в бутер тесто (със свинско, черен дроб и сланинка)
90 мин
Продукти
700 г свинско месо без кост
350 г свински черен дроб
150 г прясна сланина или по-тлъсти свински гърди
2 ч.л. сол
½ ч.л. зелен пипер
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. сух риган
2 скилидки чесън
½ лимон
20 мл бренди
450 г бутертесто (може да се замени с друго тесто по избор)
1 жълтък
1 с.л. течна сметана или прясно мляко
Сусам или други семки
Приготвяне
Свинското месо, черният дроб и сланината се смилат заедно.
Скилидките чесън и зеленият пипер се счукват със солта и се добавя към каймата. Прибавят се мащерката, риганът, настърганата лимонова кора и брендито. Всичко се омесва.
Заделя се около 50 г бутер тесто. Основното тесто се разточва на кора приблизително 80 x 25 см.
Каймата се разстила в долната една трета на широката част на кората и се завива на руло. Завива се на кръг като венец.
От останалото тесто се изрязват листенца и се украсява венецът.
Слага се в тава с хартия за печене. Намазва се с жълтъка, разбит със сметаната, и се поръсва със сусам.
Пече се в загрята фурна на 230 градуса 10 мин., намалява се на 200 градуса и се пече още 35 мин.