Колко опасна е боята за яйца?

Освен добре познатите вредни химически багрила, на разположение са и множество природни пигменти

Ексклузивно
23:57 - 18 Април 2019 (обновена)
14242
Колко опасна е боята за яйца?

Великден без боядисани яйца е като Коледа без елха. Великденските яйца са една от основните характеристики на християнските празници. Не е ясно кога точно се е зародила традицията, но е факт, че боядисването на яйца за Великден се е разпространило изключително широко в християнския свят. Още по-рано древните народи на Рим, Египет, Китай и Персия отбелязвали края на зимата и началото на пролетта с пищни тържества и боядисвали яйца — като символ на жизненото начало.

Според легендите Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Христос. Владетелят подигравателно се присмял, че това е толкова възможно, колкото и ако яйцата в кошницата й станат червени. Легендата разказва, че странната му прищявка се реализирала. Оттогава червеният цвят на великденските яйца е основен, а традицията повелява първото боядисано яйце задължително да е червено.

Най-лесният начин да боядисаме яйцата за празника е, като си набавим готови фабрични бои от магазина. Седмици преди Великден търговската мрежа буквално се наводнява от десетки разновидности бои за яйца — желатинови, брилянтни, перлени, седефени, на прахчета, таблетки, капсули, в ампули… В преобладаващия брой случаи те са продукти на химическата промишленост и въпреки че се използват като хранителни оцветители (в определени от нормативните документи количества), употребата им не може да не буди известни опасения. Синтетичните оцветители с основание се считат за най-опасните хранителни добавки.

А само да си представим колко тона от тези вредни оцветители след боядисването на яйцата се изливат в канализацията...

За боядисване на яйца се използват основно 4-5 синтетични вещества, които са обичайните заподозрени за яркия цвят на промишлено произведените храни. Това са багрилата тартразин (Е102 - жълт), сънсет жълто (Е110 - жълто-оранжево), кармоазин (Е122 - червено), брилянтно синьо (Е133), а от комбинации между тях се получават още повече нюанси. Наименованията или Е-номерата на оцветителите задължително се посочват на опаковките с бои.

Повечето от синтетичните оцветители спадат към клас съединения, които химиците наричат азобагрила. Вече повече от 60 години е известно, че те са карциногенни и са свързани с рак на пикочния мехур.

  • Сред изброените синтетични оцветители най-опасен е тартразинът (Е102), който преди дори е бил забранен за употреба като хранителен оцветител в европейските страни, но забраната е отменена с директива 94/36/ЕС. Освен за боядисване на яйца, тартразинът се използва и за придаване на жълт цвят на широк кръг хранителни продукти - различни напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлейкс, снакс, консервирана риба, сухи супи и др. Химическият оцветител причинява различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма или непоносимост към аспирин, както и да провокира астматични пристъпи при децата.
  • Тартразинът повишава риска от появата на туморни образувания на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите и нерядко води до хиперактивност при децата. Затова при употребата му в храни на етикета винаги следва да има предупредителен надпис за потенциалните вреди за здравето.
  • Сънсет жълто (Е110) е друг масово използван в хранителната индустрия жълто-оранжев оцветител, употребата на който носи същите рискове за здравето, както тартразинът. Още по-неприятното е, че Е110 може да бъде замърсен с канцерогенния примес Судан I, получаван при индустриалния му синтез.
  • Кармоазинът (Е122) е синтетичен червен оцветител, добиван от отпадъците при преработката на въглищен катран. Използва се най-вече в сладкарството за приготвяне на желета, бонбони за смучене, чийзкейкове, марципани и др. Възможните ефекти върху здравето са алергични реакции и обриви, подобни на копривна треска. Астматиците понякога реагират зле на него. E122 превъзбужда детската нервна система и води до хиперактивност и лоша концентрация.

В последните години в стремежа към по-„зелен“ живот мнозина изоставят химическите бои и се ориентират към природни багрила. Те са безопасни, но заради по-бледите нюанси резултатите невинаги са задоволяващи. Допълнително неудобство е, че всеки цвят трябва да се вари в отделен съд, а и отнема повече време и внимание.

Ако обобщим опита на женските сайтове и списания, които на свой ред цитират информация от „бабините тетрадки“, като натурални средства за боядисване на яйца може да се използват:

  • за жълт цвят — варени кори от лимон или портокал, варени листа от морков, чай от лайка, зелен чай, варени семена от целина, стрита сварена куркума, шафран или шафранка;
  • златист цвят — куркума;
  • за оранжево-кафяво — чили на прах;
  • за златно кафяво — семена от копър;
  • за оранжев цвят — обелки от кромид лук (варени), моркови, червен пипер;
  • за жълто-зелен цвят — варени обелки от жълти ябълки;
  • за зелен цвят — листа от спанак (варени), течен хлорофил. Приличен зелен нюанс се получава от микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им и няколко лъжици куркума. От шепа-две сварена прясна коприва се сдобивате с приятен резедав цвят;
  • розов цвят — цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло;
  • червен цвят — сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени);
  • за син цвят — консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде (хубав син цвят обаче трудно се постига само с натурални средства);
  • за виолетов цвят — цветове теменужка, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени). Свежи листа от червено цвекло боядисват в тъмнолилаво. За лилав цвят от виолетки голям букет се залива с 1 л вода, добавят се 3 с.л. оцет и 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на течността.
  • за кафяво или бежово — силно или разтворимо кафе, варени черни орехови черупки, черен чай. Липов цвят, варен половин час, ще боядиса яйцата в бежово.

По Великден се консумират и големи количества козунаци. Добре е да се има предвид, че всеки продукт с наситено жълт цвят гарантирано е „подправен“ с жълт оцветител. Освен това най-вероятно в него има по-малко яйца. Козунаците, които са направени от яйца, изглеждат бледожълти, а освен това са и по-скъпи от боядисаните.

Авангардно: Боядисване с пяна за бръснене

Пяната за бръснене може да се използва и при боядисване на яйца. През последните години този метод стана хит сред голяма част от българските домакини.

За целта се нуждаете от пластмасов съд или парче фолио, което да покриете с обилно количество пяна за бръснене. След това сложете от всяка боя, използвайки лъжица и смесете цветовете с помощта на клечка или дървен шиш.

Оваляйте добре подсушените яйца в получената смес и оставете да изсъхнат. След около 2 часа може да отстраните с памук или мека кърпичка излишното количество пяна от яйцата.

Не е добра идея да използвате пяна за бръснене за боядисване на напукани или счупени яйца.