Колко ще вземе президентът Луна за медийна кампания?

Политика
11:18 - 20 Октомври 2021
3331
Колко ще вземе президентът Луна за медийна кампания?

Предизборната кампания ще се плаща не само от участниците във вота "2 в 1", но и от данъкоплатците. Това е така, тъй като партиите, коалициите и инициативните комитети, които се включват в надпреварата, имат право на финансова помощ от хазната, за да покрият част от разходите си за политическа реклама.

Става въпрос за т. нар. медийни пакети, които са дължими на онези участници, които не получават държавна субсидия. Групата е доста многобройна за тези избори, тъй като в изборите влизат много инициативни комитети, както и политически формации, които не взимат субсидия. Всички заедно ще вземат 1.65 млн. лв.

На 15 октомври Централната избирателна комисия (ЦИК) състави списъците с участници, които имат право на медийни пакети. За президентските избори това са 11 партии, 2 коалиции и 9 инициативни комитета. Те ще вземат пакети в пълен размер – по 40 000 лв.

Тук влизат например комитетите на попфолк певицата Луна Йорданова, на противника на всяка власт Йоло Денев, на настоящия президент Румен Радев и най-сериозните му опоненти – Анастас Герджиков и Лозан Панов. А също и партии, издигнали кандидати за държавен глава, като ВМРО, "Воля" и "Атака", които допреди половин година получаваха държавни субсидии, но този източник пресъхна, след като изпаднаха от Народното събрание.

Кой колко

За парламентарните избори медийни пакети се полагат на 16 партии, 3 коалиции и 2 инициативни комитета. За партиите и коалициите условието е не само да не получават субсидии, но и да са издигнали кандидати за депутати във всички избирателни райони на страната.

Над половината формации, които присъстват в предния списък, са налице и тук, което означава, че ще вземат по 80 000 лв. Тук е и най-новата формация – "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

При инициативните комитети положението е различно – на независимите кандидати за депутати законът отпуска по 5000 лв. По толкова ще получат само комитетите на Давид Леон Леви и на Петър Низамов-Перата, които единствени преминаха през ситото на регистрацията.

Така излиза, че за президентските избори ЦИК ще отпусне за всички участници 880 000 лв., а за парламентарните – 770 000 лв., или общо 1.65 млн. лв. Парите не се раздават – изборните комисари преглеждат поотделно заявките за реклама в медиите, за да одобрят плащане.