Колко трае имунитетът след антиковид ваксина?

Здраве
20:29 - 15 Април 2021
9161
Колко трае имунитетът след антиковид ваксина?

Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква ваксиниране всяка година, тъй като циркулиращите щамове мутират бързо, а имунитетът от ваксината може да изчезва твърде бързо, съобщи Си Ен Ен. Това са основните притеснения на учените по-цял свят, но данните засега сочат, че настоящите препарати против COVID-19 ще ни предпазват от 6 месеца до 2 години.

Според проучване на ваксината на “Пфайзер” половин година след получаване на втората доза 46 000 души са били над 90% защитени срещу лек и тежък COVID-19. Защитата вероятно дори ще продължава по-дълго от половин година, смятат експерти.

“Надяваме се, че защитата може да продължи години, но няма да знаем, докато не получим повече данни”, заяви д-р Питър Хотез, експерт по ваксини и декан в Медицинския колеж в Бейлър, САЩ.

“Изследванията на имунния отговор на хората след ваксинация срещу коронавирус показват, че те произвеждат високи нива на антитела и след няколко седмици тялото произвежда имунни клетки, известни като В-клетки, които продължават да произвеждат нови защитни антитела”, пък отбеляза д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ.

Въпреки че и ваксината на “Модерна” показа висока защита 6 месеца след втората доза на много хора (90% предпазва от заразяване и 95% срещу тежък COVID), компанията вече разработва нова версия на продукта си.

“Преди една година ми биха ваксината на “Модерна”. Сега, на моята годишнина, с радост споделям, че току-що получих 3-а доза, адаптирана към новите щамове, която да засили имунитета ми”, заяви Йън Хейдън, доброволец към “Модерна”.

Това показва, че въпреки първоначалните доказателства, че имунитетът от ваксинация срещу коронавирус осигурява дълготрайна защита, производителите са започнали да правят и тестват версии на препаратите си, които предпазват от тревожните варианти на заразата.

През януари екип, ръководен от д-р Алиша Уидж от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, написа, че според изследванията им две дози от ваксината на “Модерна” произвеждат много антитела, които с течение на времето намаляват съвсем слабо.

Експертите подчертават, че сегашните данни не означават, че имунитетът спира на 6-ия месец. А просто имат данни от доброволци за този период от време засега.

“Не бихме се изненадали, ако научим след една година, че тези ваксини все още произвеждат силен имунен отговор”, смятат учени. Те дори допускат за възможно да се окаже достатъчно еднократното им поставяне. Това би направило ваксината по-близка до тази срещу морбили, отколкото до препаратите срещу грип. Ваксинацията срещу морбили предпазва от инфекция за цял живот при 96% от хората.

Руската “Спутник” V вероятно ще осигури имунитет срещу COVID-19 до 2 години, твърдят учени от изследователския център “Гамалея”, разработил препарата.

“По отношение на нашата ваксина и платформата, върху която е създадена (ваксината срещу ебола), има експериментални доказателства, че използването на подобни методи донася защита поне 2 години, а може и повече”, убедени са руските учени. Тяхната ваксина показва ефикасност 91,4%.

Данни за продължителността на защита на препарата на “АстраЗенека” все още няма, но се смята, че той също ще пази поне 6 месеца. Анализът показва, че се постига по-висока ефикасност на ваксината с по-дълъг интервал между първата и втората доза и че единичната доза е 76% ефективна от 22-ия до 90-ия ден. Ефикасността е била 82,4%, когато дозите са дадени с интервал от 12 седмици, в сравнение с 54,9%, когато интервалът е по-малък от шест седмици.

Скоро “АстраЗенека” ще започне опити за ваксини от следващо поколение, които ще работят срещу всички настоящи варианти на коронавируса. Новите препарати се очаква да станат достъпни за употреба в края на 2021 г.

Учени разкриват също, че имунитетът на прекаралите COVID-19 може да продължи поне 6 месеца, ако не и повече. Британско изследване показва, че 705 участници, за които е установено, че имат антитела, на 99% ги задържат за три месеца и на 88% след шест месеца.

Проучване дори сочи, че 6 месеца след прекарване на болестта антителата дори са изострили своите умения в борбата с коронавируса. Остатъците от вируса, останали в червата след изчезване на симптомите, могат да помогнат на имунната система да работи за усъвършенстване на имунния отговор при нова борба със заразата.

Очакванията са имунитетът от ваксина да продължи толкова дълго, колкото естествения имунитет или дори по-дълго.