Кольо Парамов пред Lupa.bg: Допусна се европейци да купуват българския ток двойно по-евтино от нас

Коментар
13:30 - 04 Ноември 2021
6587
Кольо Парамов пред Lupa.bg: Допусна се европейци да купуват българския ток двойно по-евтино от нас

Кольо Парамов е български финансов експерт и политик. Главен ревизор на БНБ за периода 1996 – 1998. Пред Lupa.bg говори за финансовата и енергийната криза.

- Г-н Парамов, прави впечатление, че държавата тази година пое няколко дълга от БНБ, какво означава това за обикновения данъкоплатец?

- Не означава нищо особено. Държавата продължава да емитира тези облигации, те са доста изгодни като вариант. По този начин се попълна резерва. Попълването на резерва е много важно условие, защото без пълен резерв, държавата не може да функционира нормално. Още повече ние спазваме много важно условие и за последните 20 години сме с много нисък оперативен резерв. Когато са необходими някакви средства, единствения вариант е Министерство на финансите да организира един подобен търг за облигации. Така че тези дългове не са фатални, даже по мои изчисления имаме възможност за още такива. Мен ме съмнява, че данъчната схема ще бъде малко по-сложно осигурена през новата година, защото много от предприятията, които трябваше да работят на пълна пара, бяха ограничени. Да не говорим за енергийната криза, която от своя страна твърде много блокира държавата. 

- Продължава ли тази енергийната криза да се задълбочава? Последно намалиха цената на газа...

- Мога да ви дам един уникален пример. Този понеделник през деня бяха продадени 30 000 мегават часа. И те бяха платени от българските потребители по 204 евро, тоест по 400 лева. Това стана без никой да се съобрази, че в този ден следобед, ще бъде пуснат 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Следобед и вечерта в чужбина беше изнесена енергия за 19 000 мегават часа със средна цена 121 евро или 240 лева. На българските потребители бе продаде енергията по 200 евро, а на чужденците- по 121 евро. Пропуснатата полза е над 1,5 милиона евро. Какво се получава- Гърция, Словения, Хърватия, Швейцария ползват българска енергия на по-ниски цени от българите. Този парадокс показва, че у нас липсва какъвто и да е синхрон от гледна точка на план и проектиране. Това е допускане на груба грешка. Липсва ни държавност. 

- Вероятно това се е случвало и преди?

- Не мога да кажа това, защото не съм проследил. Но ето сега получих тази информация. Случаят е наистина фрапиращ. И държавниците трябва да знаят, че има хора, които гледат тези неща. 

- Ваши колеги чертаят негативни финансови прогнози за идните месеци. Вашите изчисления какво показват?

- Инфлацията на хранителния баланс, така наречените 115 базови стоки, ще отиде някъде към 19-21 %. Общата инфлация ще скочи над 5,5-7%. Това не е добре и от гледна точка на това, че нарушаваме синхрона за еврозоната. Ще имаме много проблеми заради изкривената доходна политика. Следващата година никак няма да е лека. Неправилните търгове за ел. енергия докараха тази криза. Въвеждането на псевдопазарни механизми, които се рекламират, изиграха много лоша шега. Държавата можеше да получи директно около 3 млрд. евро, а ги загуби изцяло. Спечелиха ги тези, които бяха названи да получат търговете, да получат енергията, оттам да я изнесат, те спечелиха много. Българската олигархия се възползва от кризата, която натоварва своите печалби сериозно и моделира България като една тежка държава. Надминаваме африканските държави по разменени стойности. 

- Още повече и в условия на пандемия нещата се усложниха...

- Абсолютно. Ако още април се бе продължило с ваксинационната кампания, нямаше да се стигне дотук. Тогава се отказаха от имунизационния план и всичко това доведе до тук. Не може Гърция да има 74% ваксинирани, а ние 27%. Имам срещи с гръцки колеги и те ми разказват как е положуението при тях. Да, иват болни, но те не са толкова тежко болни. Докато тук 99% от хората в много тежко къктояние не са ваксинирани и вече се губи контрола на заразата и всичко.