Комарите убили 52 милиарда души

Половината от общо 108-те млрд., живели някога на Земята, са жертва на хищното насекомо

Новини
16:20 - 15 Август 2019
5764
Комарите убили 52 милиарда души

Oт 198 0г. до 2010 г. маларията е отнела живота на между 1,2 млн. и 2,7 млн. души всяка година. Според доклада на Световната здравна организация от 2017 г., тогава маларията е причинила смъртта на 435 000 души, като общият брой на заболелите в световен мащаб е бил 219 млн.

Тези данни сочат към един възможен извод – че маларията е убила повече хора, отколкото която и да е друга болест в историята.

Историкът Тимъти Уайнгард споделя следното в най-новата си книга „Комарът: Историята на най-смъртоносния хищник”: тези насекоми са убили 52 млрд. души от общо 108-те млрд., живели някога на Земята. В хода на историята вредата, причинена от тези създания, е предопределила съдбата на цели империи и нации, блокирала е икономически дейности, предрешавала е изходът на различни военни конфликти.

Комарите са играли по-голяма роля в историята на човечеството, от което и да е друго създание, пише Мануел Пейнадо Лорка за "Ел Паис". Преносителите на маларията са женските представители на рода комари Анофелеси, чиито 465 вида на практика се срещат из целия свят.

В своята книга Тимъти Уайнгард дава десетки примери от историята, когато по вина на маларията цели войски са били унищожавани, умирали са владетели, вследствие на което техните общества са се превръщали в лесна плячка за други.

Историите, които Уайнгард разказва, са много и те доказват ролята на комарите в промяната на световния ред. От Древна Елада до Втората световна война, през Войната за независимост в САЩ и прочие, историкът изтъква събития, чийто изход е бил предрешен по вина на болести, пренасяни от тези на пръв поглед невзрачни насекоми.