Комисията "Цацаров" проверява зам.-министър на културата

Срещу Весела Кондакова има сигнал за конфликт на интереси

Политика
12:12 - 17 Февруари 2022
2011
Комисията "Цацаров" проверява зам.-министър на културата

В КПКОНПИ е постъпил сигнал за „наличието на данни за несъвместимост, потенциален конфликт на интереси и корупция“ срещу заместник-министъра на културата Весела Кондакова. Той е с дата 10.01.2022 г.

Сигналът е подаден от конкретно установено физическо лице и не е анонимен, посочиха от Комисията.

С решение на Комисията от 19.01.2022 г. е образувано производство за установяване на конфликт на интереси срещу Весела Кондакова в качеството й на заместник-министър на културата. Решението касае и извършване на проверка на твърденията за несъвместимост за заеманата висша публична длъжност.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, обясниха от Комисията. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

За Весела Кондакова конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпил сигнал, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.