Компютър и телевизор съсипват щитовидната жлеза

Актуални новини
20:24 - 10 Януари 2022
4381
Компютър и телевизор съсипват щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза играе изключително важна роля във функционирането на всички системи на човешкото тяло, тъй като е отговорна за метаболитните процеси, които протичат в нея.

Когато в щитовидната жлеза настъпят някакви промени, това се отразява върху работата на много други органи в тялото, което може значително да влоши качеството на живот в резултат на развитието на различни заболявания.

Натрупването на токсини и други вредни вещества в организма е най-честата причина за проблеми с щитовидната жлеза. Вече не едно и две научни изследвания потвърждават, че хората, които са в контакт с пестициди, имат по-големи шансове да развият заболявания на щитовидната жлеза.

Едно такова проучване също така доказва, че роднините на тези, които влизат в контакт с пестициди, също са изложени на риск. Пожарозащитните средства – или, както се наричат още полибромдифенилови етери (PBDEs), също причиняват промени в щитовидната жлеза.

С тях са покрити екраните на телевизорите и компютрите, съдържат се също и в пълнителите на меките мебели, в килимите и в други неща. Освен това влиянието на PBDE може да причини поведенчески отклонения и проблеми в развитието. Отдавна е известно, че пластмасата изобщо не е полезна за човека.

Основната причина е в антимона, който е част от състава ѝ. Точно той се „просмуква“ от пластмасовите опаковки и попада в тялото ни. Наскоро учени от университета в Копенхаген (Дания) откриха антимон в сокове и плодови напитки, опаковани в пластмасови контейнери.

Още по-изненадващо за учените било, че нивото на този химикал е 2,5 пъти по-високо от това, което е допустимо за обикновената чешмяна вода! Установено е също, че някои от фталатите, които влизат в състава на пластмасовите бутилки, също имат отрицателен ефект върху щитовидната жлеза.

По правило повечето продукти, предпазващи от загаряне на храната в съдовете при готвене, обработени с тях, съдържат съединения на перфлуороктанановата киселина (PFOA). Това е химично вещество, използвано в производството на тефлонови покрития, опаковки за храни и други битови предмети, които непрекъснато използваме в ежедневието си и не се замисляме за вредното им въздействие.

А това химическо вещество оказва отрицателен ефект върху щитовидната жлеза. Някои видове пасти за зъби пък съдържат триклозан, който също оказва негативно влияние върху функционирането на щитовидната жлеза, производството на естроген и тестостерон.

Днес в света се наблюдава бум в употребата на антибактериални сапуни, кърпички, дезинфектанти и лосиони за кожа. В тях също може да се съдържа триклозан, за който говорихме по-горе.