Конфискуваха контрабандни гущери за 800 000 долара

Свят
14:48 - 08 Януари 2024
1527
Конфискуваха контрабандни гущери за 800 000 долара

Полицията в Австралия разби предполагаема контрабандна верига, опитваща се да изнесе местни гущери и влечуги на стойност повече от 1.2 милиона австралийски долара (800 000 долара) за Хонконг.

Трима мъже на 54, 59 и 31 години и една жена на 41 години са арестувани в Сидни в рамките на разследването, се казва в изявление на полицията на Нов Южен Уелс, цитирано от СиЕнЕн.

Операцията започва през септември 2023 г., когато девет пакета, съдържащи 59 живи гущера, са спрени на път за Хонконг.

И четиримата заподозрени членове на групата трябва да се изправят пред съда през януари. „Престъпната група е хващала живи гущери и местни австралийски влечуги, за да ги изнася за печалба в Хонконг“, се казва в изявлението на полицията.

„Животните са били държани при лоши условия и вързани в малки контейнери, когато са били опаковани за изпращане“, се добавя в него.

От полицията посочват още, че служителите ѝ са открили общо 257 гущера и три змии по време на разследването - както в пакети, така и на адреси, използвани от групата, предава Дарик.

Влечугите „са били отведени в различни зоологически градини и паркове за диви животни за преглед от ветеринар, преди да бъдат пуснати обратно в дивата природа“, се добавя в изявлението.

Властите изчисляват, че гущерите струват около 5000 австралийски долара (3350 долара) всеки, което прави общо приблизително 1.285 милиона австралийски долара (860 000 долара).

Полицаите не уточняват защо се предполага, че животните са жертва на контрабанда, но Хонконг отдавна се смята за център на незаконната търговия с диви животни поради натовареното си пристанище и статута му на вход към континентален Китай.

Световният фонд за дивата природа (WWF) в Хонконг посочва, че „екзотичните домашни любимци стават все по-популярни“ в полуавтономната китайска територия.

„Редки видове костенурки, змии, гущери, папагали, таралежи, скорпиони и много други се търгуват като домашни любимци“, твърдят от благотворителната организация на уебсайта си.