Константин Бачийски: Подкрепяме проекта на Петков и Василев

Новини
09:28 - 21 Септември 2021
5023
Константин Бачийски: Подкрепяме проекта на Петков и Василев

"Докато бяха министри и Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че няма да говорят за политики. Направиха го след приключването на мандата им. Проведохме разговори с тях в последните 3 дни и видяхме, че гледаме в една посока. Видяхме, че имаме доста общи точки и решихме, че можем да си партнираме съвместно" - заяви лидерът на партия "Средна европейска класа" Константин Бачийски, за която стана ясно, че ще подкрепи проекта на двамата бивши министри Асен Василев и Кирил Петков и ще се включи в коалицията "Продължаваме промяната".

Именно заявеното от двамата решение, че ще говорят за политики след приключването на мандата им, е и причината в рамките на 3 дни, от освобождаване на ръководния пост от предишния председател на СЕК Георги Манев и заявката, че се оттегля от активната политика, да се стигне до връщането на партията на политическата сцена, въпреки че на 17 септември Манев заяви, че Петков и Василев не са водили преговори с партията. Това станало в този кратък срок, обясни Бачийски пред Би Ти Ви.

"Не сме поставяли никакви условия, тъй като специално с Кирил Петков имам по-трайни отношения", каза още Бачийски като обясни, че двамата се познават от други общи каузи като протестите на плажа в Росенец и опазването на плаж "Корал".

"Имал съм възможност да говоря с него преди да стане министър", допълни Бачийски.

Той обясни и че в началото на тази година СЕК планирала да направи много по-голям проект, в който да се привлекат хора, както от ляво, така и от дясно, като всеки член на партията трябвало да направи шорт лист със свои предложения кой да бъде поканен. В листа на Бачийски бил именно Кирил Петков, който тогава не беше толкова известен.

"Моята дейност като общественик 10 години се припокрива с това, което двамат мнистри искат да правят", каза Бачийски като обърна внимание на подпомагането на средния и малкия бизнес, за което работи СЕК от 2007 г. насам.

"Постепенно направихме така, че почти всяка политическа партия да обръща внимание на това", каза той.

"Всички тези неща ги правят и Петков и Василев. Смятаме, че всеки трябва да даде своя личен принос и дан за развитието на държавата и мястото, където живее, така че срещите ни не бяха преговори, а разговор, защото сме хора, които седим от едната страната на бариерата", допълни Бачийски.

Решенията за листите щели да се взимат на общ съвет и ако той преценял, че Бачийски или някой от колегите му в СЕК има място в нея, щели да се включат, отговори той на въпрос дали с Петков и Василев са разговаряли за места в листата им. Бачийски заяви още, че няма проблем да подпише договор за прозрачност на договори и банкови сметки, какъвто искат да въведат Петков и Василев.

За предишни обвързаности на СЕК с патриотични формации като ВМРО, НФСБ И КОД, Бачийски обясни с нуждата от "щипка патриотизъм, за да се развива малкия и среден бизнес", но уточни, че никога не са се вливали в друга партия.