Константин Дичев пред Lupa.bg: Трагедията в Карловско е цената, която плащаме за безразборната сеч

От години същестува този проблем, но никой не взима мерки, каза екологът

Актуални новини
15:09 - 07 Септември 2022
3963
Константин Дичев пред Lupa.bg: Трагедията в Карловско е цената, която плащаме за безразборната сеч

Община Карлово се бори с ужасяващи последици от големи наводнения, които оставиха стотици хора без дом. Положението в района е трагично, а щетите са за над 60 милиона лева. Има ли виновни и къде да се търси причината за огромните щети?

Още в началото експерти споделиха, че непочистени реки и масово незаконно изсичане на дървета, са основните виновници за тежките последици. 

"Безконтролното изсичане на гори влияе върху микроклимата на района. От години масовото незаконно изсичане е голям проблем в страната, но вместо да се вземат мерки, то продължава с пълна сила", каза пред Lupa.bg Константин Дичев от "Зелени Балкани".

"Отдавна не сме имали чак такива жестоки последици само от дъжд. Незаконното и неконтролируемо изсичане на гори е едно духовно престъпление и сега ние плащаме цената. Точно в този район на Карлово преди години се вършеха огромни погроми, сечеше се на поразия, крадеше се дървесина. Няма защо да се чудим, че тези действия имат последици. Но не е само Карлово, много общини имат този проблем", каза още Дичев.

По думите му кметовете по места са наясно с този проблем, но не взимат мерки, защото не им се занимава.

От много време горите са държавна политика и са като феотдално управление. Управляват ги определени хора. Даже сме имали сигнали от горски, които искат да вземат мерки срещу това безумие. Който обаче е дръзнал да се обяви против сечта, му е показвано къде му е мястото, каза още екологът.

Той е категоричен, че незаконна сеч има на много места в страната и такива проблеми с наводнения и тежки последици, тепърва ще имаме.

Колко опасна може да бъде безконтролната сеч?

Със скъпите горива и електроенергия държавата насърчава отоплението с дърва. От това спечелиха стотици дърводобивни частни фирми, които проведоха и провеждат масови голи сечи в горските масиви. Изсичането на горите води до екологична катастрофа.

Освен, че дърветата са естествен филтър на въздуха, масовите сечи водят до нарушаване на равновесието в природата посредством множество вторични ефекти – ерозия, свлачища, "отмиване" на повърхностния почвен слой, пресушаване, засоляване и т.н.

В горите се гнездят повечето от насекомоядните и хищни птици, които се хранят в съседните обработваеми площи. Унищожаването на тяхната гнездова база ще увеличи риска от масово размножаване на гризачи и насекоми. Това пък ще принуди земеделските производители да използват химикали, за да предпазват реколтата си, а това е скъпо и опасно.

Най-запазените гори са включени в защитените територии и зони, но законите се престъпват всеки ден. Изсичането на крайречните гори, които укрепват речния бряг е една от основните причини за наводнения при повишаване нивото на реките.