Консулски служби бавят издаването на визи на работници от трети страни по Черноморието

Служителите не смогват да обработят документите на желаещите да печелят у нас

Икономика
15:53 - 28 Април 2024
1684
Консулски служби бавят издаването на визи на работници от трети страни по Черноморието

Нови проблеми пред туристическия бранш по морето. Заради липсата на кадри, собствениците на обекти наемат работници от трети страни. Сега обаче българските консулски служби не могат да обработят документите на желаещите чужденци заради липсата на достатъчно служители. Ще доведе ли това до криза в туризма и какви са вариантите за решаване на проблема.

От години, през пролетта, туристическият бранш се изправя пред проблема с липсата на сезонни работници в хотели и ресторанти в черноморските ни курорти. В опит да решат проблема, хотелиери решават да внасят служители от Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Индия и дори Непал. Но се изправят пред административен проблем.

Теодор Пастърмаджиев oт Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг изключително бавно се придвижва целия процес по издаване на документи и визи на работниците.

"Сигнали получаваме отвсякъде. От всички наши потенциални работници, които чакат горките за една седмица, за две седмици, месеци да влязат при нашите консули", разкрива пред Нова тв Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

Браншът няма информация за срока необходим за подготовката и издаването на визи на работните от трети страни. "Всяка една от тези агенции - по заетостта и миграцията, имат определени срокове, но навярно и при тях има липса на кадри, които да обработят тези документи", предположи Милко Рушев - мениджър на верига хотели.

Присъединяването на страната ни към Шенгенското въздушно и морско пространство също създало проблеми в консулските служби по места.

"Вследствие на влизането ни в Шенген има някакъв тип административни промени, свързани със системата за обработване на визи, което е довело до много голямо забавяне в процеса на нагаждане на работата. Така че ние очаквахме хора около 10 май. Информацията ми отпреди 2 дни от фирмите, с които работим е оптимистична – края на юни", сподели Марио Дачев, управител хотел в Несебър.

А ако се откажели от наемането на работници, трябвало да плащат неустойки на посредническите фирми. Настояват да се увеличи валидността на работната виза поне на 6 месеца.

От Министерството на туризма са оптимисти, че проблемите ще бъдат решени след гласуваните промените в закона за чужденците в България. По силата им отпада изискването 90 дневната работна виза да се обновява в страната, от която е издадена

"При деветмесечната виза много от условията за получаване ще отпаднат и по този начин ще се улесни издаването на виза Д, което в момента е проблем, защото малките консулски служби в тези трети страни, които досега не са имали такъв трафик, се задъхват", обясни служебният министър на туризма  Евтим Милошев.