Копейкин: Истерия! И Украйна, и Русия знаят, че няма да има война

Политика
17:18 - 26 Януари 2022
5749
Копейкин: Истерия! И Украйна, и Русия знаят, че няма да има война

От няколко дни се наблюдава ескалация на истерията в България. Тази тема се използва по-скоро във вътрешнополитическия дебат и показва да се види кой е по-по верен на нашите господари. Това обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който последен зададе въпрос към премиера Кирил Петков в парламента на днешното извънредно заседание.

Ние не просто сме консуматор на сигурност, а придатък и територия и плацдарм за разполагане на чужди военни сили. Ескалация на истерията е факт. Смятате ли, че Русия е заплаха за националната сигурност на България? Този въпрос зададе на премиера Костадинов, като настоя за кратък и ясен отговор. 

Той припомни, че преди 2 дни украинският министър на отбраната обясни, че не смята, че ще бъдат нападнати, Русия също го обясни ясно, каза той.

Ето какво отвърна Петков:

Не мога да се съглася, че някой има господар на България. Ние сме суверенна нация. Единствените овластени са българското правителство и институции. Никой друг не може да мисли или да даде хипотези, че не е така. Трябва да се уважаваме като нация - подходът е, че зони на влияние нямат значение. Не е нормално да кажем - нас не ни интересува международното право,защото конфликт може да се случи и близо до нас. Принципният подход е водещ.  Когато имате 100 000 човека, това струва доста големи ресурси. Не може да се твърди, че тези хора просто са до нечия граница, без да има стратегическо значение. Напрежението и ескалацията е факт, обясни премиерът.