Копейките са при Радев, Костя се кара на президента за избора на патриарх

Костадин Костадинов заяви, че иска да получи третия мандат

Политика
09:30 - 25 Юни 2024
4222
Копейките са при Радев, Костя се кара на президента за избора на патриарх

Малко след 9 часа президентът Румен Радев продължи консултациите с парламентарните сили за съставяне на редовно правителство, като започна среща с представители на "Възраждане".
 
В рамките на консултациите Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че иска да получи третия мандат, с който да се състави правителство с премиер - консенсусна фигура.

Костадинов бързо изчерпа темата с правителство и се захвана да говори по съвсем различни въпроси, поиска от Радев обяснение за избора на патриарх, заговори за искане за Консултативният съвет за национална сигурност и за "пълзяща украинизация" в България през избора на патриарх. Тоест - изглежда реши да си прави пиар, вместо да говори по същество.

Костадинов използва случая да постави отново въпроса за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с избора на български патриарх. Той упрекна Радев, че не е отговорил на писмата на формацията за свикване на съвет. 

„Вие дори не ни отговорихте. Очакваме да чуем отговор на въпроса смятате ли, че Българската православна църква е маловажна институция, за която трябва да се свика КСНС, защото очевиден е опитът да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за една пълзяща украинизация в България“, посочи той.

„Не чухме ваш отговор, което смятам, че беше редно да стане“, настоя той.

Президентът, обаче, върна разговора на основната тема. „Вие бихте ли съставили правителство с мнозинство, където то ще се крепи на политическа сила, която според вас се управлява отвън“, попита той, визирайки партия „Величие“, която „Възраждане“ обявиха за американски проект.

"Няма заплаха", все пак отговори Радев по отношение църквата ни. "Нека оставим църквата да бъде независима. Политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека поне не правят опит да се справят с духовните", каза Радев.

В 11:00 часа пък са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "БСП за България".

Вчера Румен Радев разговаря с първите три парламентарно представени формации в 50-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. С тях той обсъди възможностите за съставяне на правителство, попита ги и дали биха подкрепили кабинет с третия мандат, ако се стигне дотам.